EU pomaže Upravi za indirektno/neizravno oporezivanje BiH u napretku ka evropskim standardima

Rezultati projekta koji je finansirala Evropska unija za unapređenje kapaciteta Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) predstavljeni su danas u Banjoj Luci.

Ovaj projekat predstavljao je nastavak podrške EU UINO u daljem usklađivanju sa pravnom stečevinom EU i efektivnoj primjeni zakonskih propisa i praksi u oblasti indirektnog oporezivanja BiH. Vrijednost projekta bila je 1 milion KM, a provodio se u prethodne dvije godine.

Projekat je pružio pomoć organima vlasti BiH kroz izradu Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i Pravilnika o PDV, Zakona o akcizama i Pravilnika o akcizama, Odluke o primjeni Zakona o carinskoj politici BiH (ZCP), raznih instrukcija i metodologija u oblastima zabrana i ograničenja uključujući prava intelektualne svojine (IPR), interne revizije, analize rizika i naknadne carinske kontrole. Izrađena je knjiga sa praktičnim primjerima u oblasti PDV što olakšava tumačenje zakona za zainteresovane strane. Praktična uputstva i smjernice za carinske službenike, poreske inspektore i privredne subjekte će olakšati primjenu zakonskih propisa iz oblasti carine i akciza.

 

“Ovo ne samo da je osiguralo uskladjivanje bh. legislative sa akijem EU vec omogucava i bolje zakonodavstvo i polutike koje daju opipljiva poboljsanja zivota gradjana " istakao je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH I specijalni predstavnik EU u BiH 

Direktor UIO dr. Miro Džakula posebno je istakao značaj Uprave kao institucije za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH I dodao: "Zelim se iskreno zahvaliti Evropskoj uniji za svu pomoc koja je, do danas, od ulaganja na graničnim prelazima, do ovog projekta, u ovu Upravu za neizravno opšrezivanje ulozila preko 50 miliona eura”.

Tokom radionica iz oblasti strateškog planiranja i poslovnih standarda, kao i komunikacije i saradnje, projekat je omogućio bolje razumijevanje metodologija EU i boljeg usklađivanja sa međunarodnim standardima.

Tokom konferencije su takođe predstavljeni osnove za primjenu i važnost zajedničkog sistema provoza EU 'Novi kompjuterizovani sistem provoza' (NCTS), koji se koristi u svim državama članicama EU, državama EFTA, i nekim državama kandidatima. Ovaj u potpunosti elektronski sistem provoza trebao bi pojednostaviti sve postupke provoza i omogućiti BiH da pristupi Evropskoj konvenciji o zajedničkom postupku provoza. U okviru projekta urađeno je jako mnogo na postizanju usklađenosti zakonske legislative iz oblasti indirektnih poreza sa legislativom EU.

 

"Ovaj proces zahtijeva ucešće svih:  i vlasti i poslovne zajednice te, što je vazno, i građana..  Ovo mora biti transparentan proces, građani moraju znati, kako i zašto se porezi prikupljaju i, što je takođe važno, kako se distribuišu.'"  

EU nastavlja pružati pomoć BiH u usklađivanju sa standardima i praksom EU, te je stoga novi projekat vrijedan 1,7 miliona eura nedavno potpisan da pomogne BiH u uspostavljanju NCTS.

Ovaj projekat finansirala je Evropska unija u iznosu od 1 milion eura a implementirala ga je Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI), Saveznog ministarstva finansija Austrije.