EU spremna uvesti nove sankcije Rusiji ako Putin ne zaustavi ovaj rat

c
Zahvaljujući ovoj koordinaciji (sa Sjedinjenim Američkim Državama), zajedno smo osmislili, razvili i implementirali sankcije u rekordnom roku, kazala je fon der Lejen

Evropska unija je spremna da usvoji dodatne sankcije Rusiji ako predsjednik Vladimir Putin ne zaustavi rat u Ukrajini, izjavila je u  predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

- Znamo da je ovaj sukob daleko od završenog, i da budemo vrlo jasni, spremni smo da preduzmemo dalje oštre mjere ako Putin ne zaustavi rat koji je pokrenuo - rekla je ona zajedno s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony)u Briselu.

- Zahvaljujući ovoj koordinaciji (sa Sjedinjenim Američkim Državama), zajedno smo osmislili, razvili i implementirali sankcije u rekordnom roku. Sankcije koje pokazuju našu odlučnost da natjeramo Putina da plati cijenu za svoj rat. Ove mjere ne preuzimamo olako, ali je jasno da treba djelovati - dodala je.

Fon der Lejen je rekla da je više od 40 zemalja sada "djelimično ili potpuno" usklađeno sa sankcijama, rekavši da je to "svjedočanstvo o odlučnosti globalne zajednice da odbaci ovu invaziju"

Govoreći nakon nje, Blinken je pohvalio Evropsku uniju za njen odgovor Rusiji, rekavši: "ova unija je jaka, ujedinjena je i djeluje".

- Ako dopustimo da se ti principi nekažnjeno krše, onda otvaramo Pandorinu kutiju, u svakom kutku svijeta da se to dešava iznova i iznova i iznova - rekao je Blinken, te upozorio da rat u Ukrajini "možda neće biti gotov uskoro", te da SAD i evropski saveznici moraju izdržati jak pritisak na Rusiju dok se sve ne završi.