EU u BiH zabrinuta zbog migracija: Vlasti trebaju najhitnije djelovati

migranti
Evropska unija (EU) u BiH je izrazila zabrinutost zbog situacije sa migracijama u našoj zemlji. Istakli su da humanitarna kriza postaje stvarnost zbog neaktivnosti bh. vlasti.


Iz EU BiH su naveli da trenutni vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote preko 2.000 osoba koje spavaju vani u teškim uslovima i 1.300 osoba smještenih u privremenom objektu Lipa na području Bihaća, koji je neprikladan za zimu, jer vlasti nisu osigurale neophodne uslove.

"Ovakvo stanje rizikuje da dodatno utječe na cjelokupnu sigurnosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vrijeme pandemije. Rješenja postoje i EU je spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovini u poduzimanju potrebnih aktivnosti", naveli su.

Apelovali su na vlasti BiH da privremeno izmjeste izbjeglice i migrante trenutno smještene u objektu Lipa, u prihvatni centar "Bira" u Bihaću, koji finansira EU, a koji su kantonalne vlasti nezakonito ispraznile 30. septembra 2020. godine i koji je spreman za prihvat izbjeglica i migranata.


"Pored toga, vlasti BiH trebale bi ispuniti svoje opredjeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama kod Tuzle, kako bi obezbijedile sklonište svima onima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi. EU je pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku BiH za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju s ovom izazovnom situacijom. Pozivamo vlasti da djeluju krajnje hitno kako bi se spasili životi. EU će i dalje biti uz sve građane i podržavati bh. vlasti u suočavanju s izazovnom situacijom", poručili su.