Sigurno u Novu godinu: Europska komisija potvrdila Okvirnu direktivu o vodama

Europska komisija danas je na konferenciji o vodama u Zaragozi zaključila kako Okvirna direktiva Europske unije o vodama uvelike odgovara svojoj svrsi te joj nisu potrebne nikakve izmjene.

Današnjom odlukom zaključena je dvogodišnja evaluacija Okvirne direktive Europske unije o vodama čime je otklonjena mogućnost njezine revizije, a Europska unija ponovno je na putu da poboljša status svojih rijeka i drugih vodnih tijela kroz potpunu provedbu Direktive.

Poruka koju je Europska komisija poslala jasna je – Direktiva je ključan dio europske legislative o zaštiti okoliša i neće se mijenjati. Nalazi revizije potvrdili su kako su kašnjenja u ostvarenju ciljeva postavljenih u Direktivi „u velikoj mjeri uzrokovana zbog nedovoljnog financiranja, spore implementacije i nepotpune integracije ciljeva zaštite okoliša i prirode u sektorske politike.“

- „Pozdravljamo ovu odluku te čestitamo novoj predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen na zaključenju ovog pitanja prije kraja godine. Ovime je Europska komisija stala uz stotine tisuća europskih građana, znanstvenika i organizacija civilnog društva koje su zagovarale očuvanje Okvirne direktive Europske unije o vodama“, izjavila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Važnost Direktive za zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti i oporavku prirode prepoznata je i u zaključcima Europske agencije za okoliš. Isto mišljenje dijele i WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode), Europski ured za okoliš, organizacija Wetlands International, Mreža europskih rijeka i Europski ribolovni saveza koji su vodili kampanju #ProtectWater za zaštitu Okvirne direktive Europske unije o vodama.

- „Od Europske komisije očekujemo da stane iza Europskog zelenog plana i usmjeri značajna sredstva za ostvarivanje ciljeva postavljenih u Direktivi do 2027. godine. Kako bismo ih postigli, potrebno je inzistirati na njezinu provođenju i integraciji u nacionalna zakonodavstva, te ambicioznim planovima i konkretnim potezima kako bi zaustavili daljnje propadanja europskih voda“, zaključila je Popović Dujmović iz WWF Adrije.

 

(WWF Adria)