Evo ko je danas ‘iskočio’ iz SDA i podržao budžet USK- šta slijedi dalje?

Usk
Dugo se čekala današnja sjednica Skupštine USK i usvajanje budžeta za 2021. godinu. Istekli su rokovi i privremenog finansiranja i prijetilo je da narednih dana naš kanton zapadne u potpunu blokadu, a da hiljade budžetskih korisnika ne dobiju svoje plate.

 

 

 

Na to su posebno jutros upozoravali i iz Sindikata policije USK koji su najavljivali i mogućnost protesta ukoliko se na današnjoj sjednici zastupnici ne usaglase i ne usvoje budžet.

 

Duže vremena je jasno da nema skupštinske većine na USK, te da koaliciji A-sda/ NES, SDP, NB i NiP nedostaje podrška jednog, odnosno dva zastupnika za parlamentarnu većinu, imajući na umu neodređenost podrške zastupnice iz Naše stranke, koja je prvobitno podržala aktuelnu vladu.

 

Prva ‘ruka’ koja bi se pridružila i podržala aktuelnog premijera bila je ona zastupnika Amira Murića iz DF-a, kojo je do nedavno bio u opoziciji, ali je u zadnje vrijeme nagovijestio ulazak u većinu, uz uvjete, kako se špekulisalo, da bude izabran za direktora Doma zdravlja Cazin, a da njegov kadar, blisko povezan s njim, bude imenovan za novog ministra zdravstva USK.

 

Nije se do danas znalo, ko će biti šesnaesta ruka za budžet i na iznenađenje, neki kažu rijetkih, to je bila ruka zastupnice SDA Bernade Jukić- Kličić, iz Bosanskog Petrovca. Ona je bila presudna ruka da bi danas budžet bio usvojen.

 

Šta stoji iza njene podrške i kako će dalje ona funkcionisati saznaće se ubrzo. Dosad su mnogi pojedinačno zastupnici u Skupštini USK, raznim ucjenama pokušavali da daju svoju ruku, tražeći razne zahtjeve, koji su najčešće pozicioniranje njihovih privatnih kadrova na ministarska ili rukovodeća mjesta u USK. Takva praksa se mora zaustaviti i ne smije se dozvoliti ni jednom pojedincu da zloupotrebljava tako poziciju i svakoga ko to bude radio, institucije moraju znati sankcionisati, a javnost takve kadrove mora osuditi i odbaciti.

 

Kako smo danas saznali, nakon sjednice, neke od kolega Bernade, iz Kluba SDA su najavili da će Bernada biti već večeras isključena iz SDA.

 

Ali, to neće promijeniti stanje i čnjenicu da je njenom podrškom usvojen budžet i praktično deblokirano dalje funkcionisanje USK.

 

Foto: Arhiv