Evo ko su najveći favoriti za načelnike u Krajini na novembarskim općinskim izborima

izbori
Pripreme za lokalne izbore koji su zakazani za 15. novembar ove godine idu svojim tokom i prema rokovima.

 

Posebnu pažnju posljednjih dana privlače informacije o predloženim kandidatima za načelnike/ gradonačelnike u USK. U Velikoj Kladuši je dosta neizvjesno, jer nije poznati da li će aktuelni načelnik Fikret Abdić biti u prilici da se ponovo kandidira, niti ko bi bio eventualno drugi kandidat Laburističke stranke koja, bez obzira na afere i stanje sa hapšenjem većeg broja njihovih vodećih kadrova i/ili napuštanje te stranke značajnog dijela izabranih i imenovanih članova još uvijek je favorit kojega se ne smije potcijeniti.

S druge strane su zajednički kandidat više stranaka Jasmin Hušić, aktuelni zaposlenik općine Velika Kladuša i nezavisni kandidat, privrednik i društveni radnik Ramo Hušidić, koji od same najave kandidature dobija sve veću podršku naroda koji želi politiku neopterećenu prošlošću i obavezama prema stranačkim centralama, posebno onih stranaka koje su dosad bile dugo na vlasti, na raznim nivoima u BiH. Ukoliko napravi kvalitetnu kampanju i bude jako aktivan u prezentaciji svoje autentične politike u narednom periodu, Hušidić bi mogao biti veliko iznenadjenje ovih lokalnih izbora.

U Cazinu su stvari gotovo sigurno jasne. Aktuelni gradonačelnik Nermin Ogrešević nema ni približno ozbiljnu konkurenciju. SDA je u ovom gradu kandidirala Mirsada Alićajića, aktuelnog predsjednika SDA Cazina, koji je dosta neprepoznatljiv, bez značajnog političkog i profesionalnog iskustva i čini se da će se i ovaj put razlika izmedju Ogreševića i kandidata SDA još više povećati u korist Ogreševića.

Podsjetimo, tako je bilo i u prethodna tri ciklusa, kada se kandidati bili Nijaz Hušić, Smajo Toromanović i 2016. godine Almin Handanagić, koji je pretprio najteži poraz i najveću razliku u glasovima izmedju kandidata za načelnike dotad.

U Bihaću će ove godine biti najneizvjesniji izbori za gradonačelnika. Jedini kandidat kojega je SDA ponudila, od kandidata na USK, a ima realne šanse je Samir Muminović, predsjednik SDA Bihać. Prvenstveno zahvaljujući trenutnom stanju i velikom broju kandidata, kao i teškoj poziciji u kojoj se nalazi aktuelni gradonačelnik Šuhret Fazlić, zbog tereta kojeg (ne)opravdano nosi kad je u pitanju migrantska kriza, ali i puno više zbog gubljenja političkog ideniteta, ‘odlaska u zagrljaj’ i koalicije sa SDA moglo bi doći do promjene u Bihaću. To su stvari koji birači jako dobro vide i takvo odstupanje od temeljnih principa na kojima dobijete povjerenje ljudi, uvijek se kažnjavaju na izborima.

Ono što je izazvalo dosta polemike bila je i ovogodišnja kandidatura bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića, koji je procesuiran zbog korupcije i primanja mita. Uprkos tome, Galijašević se ponovo kandidirao i tražiće povjerenje Bišćanki i Bišćana.

Takodjer, očekuje se da do kraja sedmice i Nezavisni blok, Senada Šepića, stranka koja ima veliki trend porasta podrške u Krajini, pa i u cijeloj BiH, posebno zbog svog jasnog i konkretnog zalaganja u vremenu krize i koronavirusa, u Bihaću utvrdi svoga kandidata za gradonačelnika, a najbliži tome je Nazif Ćehajić, diplomirani ekonomista i ugledni privrednik, potpuno novo lice na političkoj sceni u Bihaću, koji bi mogao svim drugim, starim i tradicionalnim kandidatima pomrsiti račune i slaviti u novembru.

U Bosanskoj Krupi će se borba voditi izmedju aktuelnog načelnika Halitovića i kandidata SDA Mehmeda Mahmića, koji ima veoma male šanse u ovom skoru i najvjerovatnije će Bosanska Krupa i nakon ovih lokalnih izbora nastaviti sa istim načelnikom.

U Bosanskom Petrovcu se ponovo kandidirao bivši načelnik Zlatko Hujić, aktuelni zastupnik u Skupštini USK, dok je SDA kandidirala Mahmuta Jukića, dugogodišnjeg rukovodioca u Inspekcijama USK. Vjerovatni kandidat je i aktuelni načelnik i prema raspoloženju javnosti u ovoj općini, novi načelnik će se naći izmedju bivšeg i aktuelnog načelnika.

Bužim je tradicionalno spreman ‘iznenaditi’, pa tako bi moglo biti i ovaj put, jer kandidat SDA Mersudin Nanić, aktuelni načelnik, koji nije uspio u ove dvije godine ostaviti nekog posebnog traga, imaće protiv sebe kandidata Kudelića, ali posebno tešku ‘izbornu utakmicu’ igraće protiv kandidata Nezavisnog bloka, Nisveta Jusića ili Ibrahima Livakovića čija će kandidatura biti večeras potvrdjena.

Na megdan Nedžadu Zukanoviću iz SDP-a u Ključu će ponovo Jasmin Musić, koji je na prošlim izborima izgubio na istoj poziciji. U medjuvremenu je izabran za zastupnika u Skupštini USK i jedan je od aktivnijih njihovih zastupnika, ali je teško vjerovati da kao kandidat SDA, stranke čiji su kadrovi, posebno u proteklim mjesecima i krizi sa koronom kompromitovani za korupciju i loše upravljanje državom, može pokrenuti gradjane Ključa da mu daju povjerenje, tako da Nedžad Zukanović, aktuelni načelnik ima ponovo izvjesnu šansu da nastavi voditi ovu općinu i narednih 4 godine.

I na kraju, Sanski Most, općina u kojoj se okupilo sedam stranaka oko jednog kandidata, Nijaza Kadirića, ministra privrede u Vladi USK i predsjednika Kantonalnog odbora Nezavisnog bloka USK. Koalicija s nazivom Vrijeme je, ima siguran kapacitet i snagu, ali i kandidata koji ima sposobnost pobijediti i nakon dugo godina preuzeti vlast od SDA u ovoj krajiškoj općini.

U prilog tome idu i činjenice da su kadrovi SDA iz ove općine pod posebnom lupom i istragama zbog izborne kradje i korupcije na prethodnim izborima, tako da će ove godine biti i manji prostor i mogućnost da ponovo kradu na biračkim mjestima, što će Nezavisnom bloku i drugim strankama koje su podržale kandidata Kadirića ići u prilog i sasvim sigurno osigurati pobjedu u ovom gradu.