Evo šta je uzrok pomora ribe u Mrežnici kod Bihaća

Povećano prisustvo amonijaka i manjak kiseonika u vodi uzroci su trovanja riba i drugih živih organizama u potoku Mrežnica, nadomak Bihaća, pokazali su rezultati analize koju je obavio Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima Aladina Sabljakovića, kantonalnog veterinarskog inspektora, svemu su pogodovale i vrlo visoke temperature vode koje ne odgovaraju ribljem svijetu, te nizak vodostaj.

On je istakao kako su razlog povećanog prisustva amonijaka fekalne vode koje se iz velikog broja ovdašnjih domaćinstava ispuštaju direktno u Mrežnicu, prenose NN.

"Ovaj vodotok je nedavno čišćen, pa su se tokom tih radova uzburkale nataložene toksične materije i sve je to uzrokovalo ekološku katastrofu", kazao je Sabljaković.

Prema njegovim riječima, postoji opravdana zabrinutost kako će se ovakva situacija odraziti na rijeku Klokot, u koju se ulijeva Mrežnica, s obzirom na to da se radi o jednoj od većih pritoka Une na ovim prostorima.

"Analizirana voda je treće kategorije, pa čak i na prelazu u četvrtu, a vode te kategorije su u stvari fekalne vode. Znači prijetnja je velika i mora se promijeniti praksa gospodarenja vodotocima", kaže Sabljaković.

Podsjećamo, ekološka udruženja i građani su prije desetak dana upozorili na masovno uginuće riba u potoku Mrežnica i ovaj događaj je izazvao dosta uznemirenja.

Prema riječima Kasima Nadarevića, predsjednika Ekološkog udruženja "Klokot", u gornjem toku potoka Mrežnice najprije se pojavila neprirodna zelena boja, da bi nedugo potom on poprimio tamnoplavu boju.

On je izrazio ogorčenje sporom reakcijom nadležnih iako su, kako kaže, odmah o svemu obavijestili nadležnu inspekciju.