Evo šta obavezno morate imate ako u Hrvatsku ulazite iz inostranstva

.
Ako putuješ iz turističkih razloga ili poslovnih razloga, a nisi iz zemlje članice EU moraš imati potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu, drugom obliku turističkog smještaja ili dokaz da si vlasnik kuće ili plovila u Hrvatskoj.

Ulaz u Hrvatsku tada će ti biti omogućen uz jedno od sljedećeg:

• predočenje potvrde o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, a koju objavljuje Evropska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz;

• predočenje potvrde ne starije od 270 dana po primanju dvije doze vakcine koja se koristi u državama članicama EU ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze vakcine ili predočenje potvrde ne starije od 270 dana po primanju jedne doze vakcine koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson) ako je prošlo 14 dana od te jedne doze;

• predočenje potvrde o preboljenju bolesti COVID-19 i primanju jedne doze vakcine osam mjeseci od početka bolesti COVID-19, a vakcinisanje je provedeno prije manje od 270 dana;

• predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen u proteklih 270 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od ljekara.

 

Na granici ćeš pokazati vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja statusa putnika iz turističkih razloga te zadovoljavanja jednog od četiri uvjeta koji se odnose na testiranje, preboljenje ili vakcinisanje protiv koronavirusa. 

 

Na taj način izbjeći ćeš obavezno testiranje i/ili odlazak u samoizolaciju. 

 

Posebno napominjemo da se u Hrvatskoj priznaje isključivo vakcinacija vakcinama odobrenim za korištenje u Evropskoj uniji, što znači da se osobe koje su primile kineski Sinovac, ruski Sputnik i slična cjepiva ne smatraju vakcinisanima.

 

Ako u Hrvatsku dolaziš iz Ujedinjenog Kraljevstva, Ruske Federacije, Kipra ili Indije, moraš imati negativan nalaz brisa nazofarinksa (nosnog dijela ždrijela). 

 

Negativan nalaz brisa ne smije biti stariji od 48 sati ako je rađen brzi antigenski test ili 72 sata ako je rađen NAAT/PCR test od vremena uzimanja brisa do ulaska u Hrvatsku.

 

Ovogodišnji javni događaji su uglavnom prilagođeni novim okolnostima. Uvjet za prisustvo je EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su vakcinisane vakcinom protiv bolesti COVID-19 koju je odobrila Evropska komisija, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze te osobe koje su preboljele bolest COVID-19 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa.

 

Svim stranim putnicima koji dolaze u Hrvatsku, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prelazu, savjetuje se prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

 

Dodatne informacije uvijek možeš saznati na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova R Hrvatske.