Evo šta se preporučuje stanovnicima Sarajeva u okolnostima Uzbune

Vlada Kantona Sarajevo objavila je danas preporuke za stanovništvo zbog iznimne zagađenosti zraka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine danas.

Kako je saopćeno, ''preporuke su u skladu sa standardima US EPA, AQ''.

Preporuke se odnose na sljede obustavu bilo kakvih fizičkih aktivnosti na otvorenom.

''Ugrožene kategorije (djeca, trudnice, stariji, oboljeli - srca i pluća) smanjiti na minimum fizičke aktivnosti na otvorenom. Zračenje zatvorenih prostora - u kućama gdje se konzumiraju cigarete uvijek je preporučljivo izračiti prostor, bez obzira na nivo zagađenja vani'', saopćeno je.

U zatvorenim prostorima ne preporučuje se: konzumiranje cigareta, pripremanje hrane prženjem, paljenje običnih i mirisnih svijeća, usisavanje (osim ako je usisivač opremljen sa HEPA filterom), korištenje kuhinjske nape'', navode iz Vlade, prenosi N1.

Obavezna je upotreba zaštitnih maski sa oznakom EN 149 (FFP2 ili EN 149 FFP3).

''Za sve osobe koji obavljaju posao na otvorenom (radnici komunalnih službi, policija, poštari, građevinski radnici itd.) i koji nisu oboljeli od srčanih plućnih bolesti. U automobilu prebaciti ventilaciju na unutarnju cirkulaciju, povremeno izračiti prostor otvaranjem prozora. Koristiti javni prijevoz'', saopćeno je.

Vlada Kantona Sarajevo, zbog velike zagađenosti zraka, proglasila je danas epizodu Uzbuna. Sarajevo je i danas prestonica sa najvećim zagađenjem vazduha u svijetu. Podaci stranice AirVisual koji pokazuju indeks zagađenja zraka u Sarajevu, jutros iza osam časova pokazivali su da u Sarajevu indeks zagađenja je 480.