Evo u kojoj je zemlji roditeljima najmanje stalo da djeca imaju dobre manire

.
Imati dobro odgojenu djecu često je jedna od stavki na popisu roditeljskih želja. Ali ne misle svi da je to jedna od najvažnijih stvari. Odrasli u SAD-u najrjeđe će reći da je lijepo ponašanje djece posebno važna kvaliteta. Konkretno, to izjavljuje njih samo 52%, prema izvješću koje je ovaj mjesec objavio King's College London.

 

To je značajan pad u odnosu na 1990., kada je 76% odraslih u SAD-u izjavilo da je vrlo važno kako se djeca ponašaju, pokazuju podaci. Također, SAD je po ovom pitanju oštra suprotnost Egiptu, zemlji u kojoj je 96% ispitanika reklo da bi lijepo ponašanje trebalo biti glavni prioritet roditelja. 

Nigerija je na drugom mjestu s 89%, a slijedi je Maroko s 88%. Šestoplasirano Ujedinjeno Kraljevstvo nije daleko, s 85% ispitanika koji kažu da je dobro ponašanje ključno.

Izvješće se koristilo podacima jednog od najvećih društvenih istraživanja u svijetu, World Values Survey i temelji se na najnovijim podacima za 24 odabrane zemlje od 2017. do 2022. godine.

O poslušnosti najmanje brinu Japanci

Zemlja koja najviše cijeni poslušnost kod djece je Nigerija s 58%, a slijede Meksiko i Egipat s 57% odnosno 56%. SAD spada u drugu polovicu tablice s 21%. Ali zemlja koja najmanje brine o poslušnosti je Japan. Samo 3% odraslih Japanaca izjavilo je da je to vrlo važna kvaliteta za djecu.

Roditelji najviše cijene marljivost kod djece. Ta kvaliteta je važna za 81% odraslih Poljaka i 76% odraslih Rusa te 68% roditelja u SAD-u. S druge strane, marljivost najmanje cijene Norvežani (19%) i Šveđani (8%).  

Kvaliteta koju roditelji iznimno cijene je i neovisnost djece. Ona je važna za 85% Norvežana i 56% Amerikanaca, kao i za 14% Egipćana.

Još neke vrijednosti koje roditelji žele razvijati kod svoje djece su maštovitost, vjera, tolerancija i poštovanje drugih.