Evo zašto su Bosanci i Hercegovci postali faktor na izborima u SAD

Trump
Iako na prvu zvuči nevjerovatno da naši građani mogu biti bitan faktor na izborima u zemlji koja broji oko 330 miliona stanovnika

 

Bosanci i Hercegovci postali su faktor u predizbornoj kampanji u Sjedinjenim Američkim Državama.

To je postalo jasno najprije nakon što je prije nekoliko dana objavljen dokument pod nazivom "Vizija Džoa Bajdena (Joe Biden) za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom".

Jasno je da ne može biti slučajno što se ovakav dokument objavljuje u završnici predizborne kampanje.

Nakon toga je u Ajovi osvanuo plakat na kojem stoji poruka upućena građanima Bosne i Hercegovine na našem jeziku koja glasi: „Joe Biden je dokazani prijatelj BiH prije, tokom i poslije rata“.

Iako na prvu zvuči nevjerovatno da naši građani mogu biti faktor na izborima u zemlji koja broji oko 330 miliona stanovnika, ako se sagledaju sljedeće činjenice i brojke, onda stvari postaju jasnije.

Američki predsjednik, naime, ne bira se ukupnim zbirom svih glasova, već svaka od 50 država većinom glasova bira jednog kandidata. Taj kandidat dobija sve takozvane elektorske glasove koje nosi ta država, i oni ulaze u ukupan skor.

Većina država tradicionalno glasa za republikance ili demokrate, i u tim državama nema posebne borbe niti iznenađenja.

Pred izbore 2020. samo je sedam ili osam neodlučnih država za koje nije poznato kako će glasati. Skoro kompletna kampanja i prikupljeni novac oba kandidata fokusira se na ove države

Drugim riječima, ako neki kandidat sa samo jednim glasom razlike pobijedi u nekoj državi, on dobija sve glasove te države, i to može odlučiti ukupan rezultat izbora.

Iako Bajden ima uvjerljivu prednost na nacionalnom nivou, to ne znači da je njegova pobjeda sigurna. Može mu se desiti isto što i Hilari Klinton (Hillary Clinton) koja je u ukupnom skoru osvojila više glasova ali je izgubila neke ključne država pa je Tramp na kraju pobijedio sa više elektorskih glasova.

Glasovi bh. građana mogli bi biti presudni

Tu dolazimo da važnosti glasova naših građana. Naime, prema posljednjoj anketi koju je objavio britanski „Guardian“, u američkoj državi Ajovi Trampa trenutno podržava 47,1 posto, a Bajdena 47 posto građana.

Razlika je, dakle, u svega 0,1 posto. To u Ajovi koja ima oko 3 miliona stanovnika znači da će bukvalno nekoliko hiljada ili čak stotina ljudi odlučiti pobjednika koji će dobiti svih šest elektorskih glasova koje nosi ta država.

Izvor: