Evropa se sve više otvara: Vidljiv je napredak u vakcinisanju

.
Broje europske zemlje, među kojima i Austrija i Hrvatska počekom ili sredinom svibnja ublažile su mjere u borbi protiv koronavirusa. Nakon duge i iscrpljujuće borbe, koja je bila označena tvrdim restriktivnim mjerama, europske države napokon otvaraju sve sfere društvenog života, a polako se na europsko tlo vraća i turizam. Upravo je turizam važna grana mnogih europskih zemalja pa se svi nadaju njegovom punom oživljavanju.

Prvo ublažavanje mjera koje se dogodilo u svibnju očito neće biti i posljednje. Mnoge države ili će, ili već jesu planiraju daljnja ublažavanja mjera. O tome je u Austriji protekli dana govorio austrijski kancelar Sebastian Kurz. U Hrvatskoj se situacija također značajno popravlja, a premijer Plenković je najavio daljnje popuštanje mjera s prvim danima lipnja.

 

U olakšavanju mjera najvažniju ulogu svakako igra napredak u cijepljenju, a vrijedi istaknuti da je Europska unija već na prosjeku od oko 30 posto cijepljenih građana. To znači da je, kada se gleda europski prosjek, barem jednu dozu cjepiva primilo 30 posto građana. Važno je spomenuti da se EU kontinuirano i brzo opskrbljuje novim dozama cjepiva što znači da bi do kraja ljeta mogao biti dosegnut cilj u optimalnoj procijepljenosti stanovništva.

 

Mnogi stručnjaci zato ističu da bi ovo ljeto moglo biti normalno, a u prilog tome govori i optimizam avioprijevoznika. Naime, najveći europski avioprijevoznici bilježe snažan rast rezervacija te mnogi ističu da bi ovo ljeto, bar kad je turizam u pitanju, moglo biti na razini onog iz 2019. godine.

 

Za dolazak turista se polako spremaju i Austrija i Hrvatska, a ako je suditi po prvim najavama, ozbiljniji broj turista može se očekivati već u lipnju.