Evropska komisija sutra o Zapadnom Balkanu

Zapadni Balkan
Evropska komisija sutra će razmotriti svoj doprinos video konferenciji lidera država Evropske unije i Zapadnog Balkana koja je zakazana za 6. maj, saopšteno je u Briselu.

Radi se o podršci EU regionu da se izbori sa pandemijom koronavirusa, ali i sa ekonomskom krizom koja se očekuje nakon pandemije.

Kako je ranije najavljeno, članovi Evropske komisije razmatraće paket pomoći za države Zapadnog Balkana, u okviru koga je i novi Investicioni plan za zapadni Balkan, ali i razgovarati o evropskoj perspektivi regiona.

Prema ranije dostupnim informacijama, Evropska komisija priprema investicioni paket koji bi trebalo da se mjeri milijardama evra. Jedan dio novca trebalo bi da obezbjedi Komisija, a drugi Evropska investiciona banka.

Još je nejasno da li će taj paket biti predstavljen u maju, kako je ranije najavljeno, ili će to biti odloženo za jesen, jer iz Evropske komisije poručuju da su trenutno fokusirani na borbu protiv pandemije koronavirusa.

Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana trebalo je da se održi 6. i 7. maja u Zagrebu, ali je zbog aktuelne krize doneta odluka da bude održan samo 6. maja i to putem video konferencijske veze.