Evropski komesar: Covid pasoši će se koristiti dok se ne proglasi kraj pandemije

asd
Digitalne zelene potvrde ili COVID pasoši koristit će se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne proglasi kraj pandemije, izjavio je Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders.

Također je naglasio da će ove COVID pasoše moći koristiti i aviokompanije za ukrcavanje putnika na let jer mnogo njih sada traži negativan test za ulazak u avion.

Digitalni zeleni certifikat kojeg je predložila Evropska unija, sadržavat će dokaz da li je osoba u potpunosti vakcinisana, da je nedavno imala negativan PCR test ili da je prebolovala zarazu. Ovim želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba – rekao je Reynders u Odboru za građanske slobode Evropskog parlamenta.
Reynders je posebno naglasio da COVID pasoši nisu isto što i potvrde o vakcinaciji jer neće diskriminisati one koji se nisu mogli vakcinisati.

Reynders je članovima odbora predstavio prijedlog koji je Komisija objavila sredinom prošlog mjeseca.

Na kraju je naglasio da je cilj da se te potvrde počnu korisiti prije kraja juna. Evropski parlament bi trebao o toj uredbi glasati na svojoj plenarnoj sjednici od 7. do 10. juna, piše Forbes.