Evropski obavještajci: “Rusima ne ide po planu, mogli bi postati još brutalniji”

232323
Čini se da su početni politički planovi Rusije za Ukrajinu pošli po zlu, baš kao i oni njihove vojske.

Međutim, taj neuspjeh izaziva strah od toga koju bi taktiku mogli upotrijebiti. Evropski obavještajni zvaničnici kao rezultat toga upozoravaju na moguće represivnije mjere, prenosi BBC.

Tokom godina, ruska sigurnosna služba, FSB, pokušala je napraviti mrežu agenata širom Ukrajine koji bi se mogli aktivirati kada bi invazija počela. Očekivalo se da će pokušati preuzeti ključne institucije.

Međutim, nade u neku vrstu brzog udara su iščezle. To je možda bilo posljedica preoptimističnih prognoza o veličini i sposobnosti tajnih mreža, ali i neuspjeha da se pravilno procijeni snaga ukrajinskog otpora.

To je ostavilo Moskvu da pravi nove olitičke, ali i vojne planove. FSB bi trebao biti zadužen za jačanje političke moći u ukrajinskim gradovima ako ih vojska preuzme.

Evropski obavještajci upozorili su na strategije koje bi Rusija mogla koristiti dok nastoji ugušiti otpor u svim gradovima koje zauzme.

“Ruski dužnosnici razmatraju agresivne mjere za suzbijanje vjerovatnih protesta i otpora”, rekao je jedan obavještajac za BBC.

“Ove mjere uključuju nasilnu kontrolu mase, represivno pritvaranje organizatora protesta i moguće javna pogubljenja kako bi se odvratili ukrajinski demonstranti”.