Evropski parlamentarac u posjeti Bihacu

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić susreo se danas u Bihaću sa Erikom Marquardtom, zastupnikom u Evropskom parlamentu ispred  Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza.

Marquardt je i  kao zamjenik  predsjednika Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, te još nekoliko odbora koji se odnose na zemlje Mediterana, zajedno sa njemačkim novinarima u Bihać došao kako bi se upoznao sa stanjem vezanim za migrantsku krizu u Bihaću, a posebno sa postupanjem hrvatske policije koja ilegalne migrante uhvaćene u Hrvatskoj vraća u Bihać mimo zvaničnih graničnih prelaza i međunarodnih propisa.

Europarlamentarac Marquardt zajedno sa gradonačelnikom Fazlićem uvjerio se tako lično na lokalitetu Lohova sa rutom preko koje se u našu zemlju vraćaju migranti, a o svojim ličnim iskustva i susretima sa hrvatskim policajcima koji se sa migrantima nalaze u teritoriji BiH gradonačelnik Fazlić je već mnogo puta ranije govorio u domaćim i stranim medijima. 

Kada se gradonačelnik jedne lokalne zajednice bavi sa migrantima i u šumi pokazuje evropskim zvaničnicima i političarima kako se krše međunarodni propisi i kako se Bihaću otežava ionako teška situacija u svijetlu migrantske krize, onda vam je jasno u kojoj smo mi fazi sa migrantskom krizom i kako se ona i na koji način rješava. Hvala evropskom parlamentarcu koji je došao u Bihać kako bi se lično uvjerio kako se mi nosimo na ovom krizom“ – kazao je gradonačelnik Fazlić. 

Nakon zajedničkog obilaska i posjete Vučjaku, Marquardt je kazao da se kao Europljanin srami kad Europska pogranična policija djeluje poput zločinačke  bande koja pljačka i premlaćiva ljude, te ih ilegalno vraća u BiH iz Hrvatske. 

 „Šta da kažem 11-godišnjem dečku na smetlištu Vučjak o EU, kad on mi kaže da je dva puta pokušao prijeći u Hrvatsku kako bi zatražio azil, a da je od tamo ilegalno deportiran? Što da kažem osobi s rakom, koji je ilegalno deportiran i nije dobio priliku da posjetiti doktora? Kada države članice EU djeluju protuzakonito, onda predsjednik Europske komisije mora kritizirati to i ne prikrivati to, pretvarajući se da ništa nije u redu“ – kaže Marquardt.

On ističe da svaki čovjek na teritoriji EU ima pravo zatražiti azil i ima pravo na ustavni postupak. Nedopustivo je kako se krše ne samo ljudska, nego  njihova osnovna ljudska prava na granici EU, dodaje. 

EU i Bosna i Hercegovina moraju djelovati zajedno i odmah po redu stvoriti humaniji smještaj. Kampovi u Bosni i Hercegovini su pretrpani, tako da se ne treba čuditi kad ljudi i dalje nastave bježati u Evropu. Nije fer pustiti dva bosanska grada Bihać i Velika Kladuša same s ovim izazovom“ – zaključio je Marquardt.