Evropski zvaničnici stigli u Sarajevo: BiH treba dobiti kandidatski status za EU, Dodikova i Čovićeva politika su prijetnja za državu

.
Da damo kandidatski status BiH, na primjer, to bi bilo nešto, kaže Viola Von Cramon-Taubadel, izvjetiteljica za Zapadno Balkan

Delegacija europarlamentaraca i članova Bundestaga iz grupacije zelenih posjetila je danas Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine.

Viola Von Cramon-Taubadel, izvjetiteljica za Zapadno Balkan, i član Bundestaga Boris Mijatović sa svojim domaćinima prošetali su Bašaršijom. Nakon lagane šetnje, uslijedile su teške teme. Jedna od njih, da li Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status za EU.

- Mi, barem u Evropskom parlamentu, uvijek navodimo da u slučaju da Moldavija i Ukrajina dobiju status kandidata moramo dati nešto i Zapadnom Balkanu da pokažemo da možemo biti shvaćeni kao kredibilni, da povjerenje u nas nije potpuno izgubljeno, kazala je Von Cramon-Taubadel.

Dodala je da kada govori o ovoj regiji uvijek spominje kako se Bosni i Hercegovini treba dodijeliti kandidatski status.

- Da damo kandidatski status BiH, na primjer, to bi bilo nešto. Otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da konačno damo viznu liberalizaciju Kosovu, koju oni zaslužuju već četiri godine. Dakle, to je nekoliko stvari koje uvijek spominjemo kada se govori o zemljama istočnog partnerstva, posebno Ukrajini, rekla je Von Cramon-Taubadel.

Član Bundestaga Boris Mijatović ocijenio je kako secesionističke politike lidera SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića, predstavljaju prijetnju po državu.

- Vjerujemo da obje te politike koju su ovi ljudi vodili i javno zagovarali posljednjih sedmica i mjeseci predstavlja prijetnju za zemlju. Naravno, sve stranke koje se pridržavaju nacionalističkih principa su prijetnja za državu, tako da su u istom paragrafu u kojem su navedena ova dva imena spomenute sve tri strane. Tu je osuda bošnjačkih, srpskih i hrvatskih stranaka zbog politike koja slijedi samo nacionalističko razmišljanje. Zato što vjerujemo da je nacionalističko razmišljanje put ka odvajanju, zaključio je.

Jedna od osnivačica stranke Zelenih Balkana Amna Popovac kazala je kako je dolazak u Sarajevo delegacije iz EP-a i Bundestaga “dokaz naše višemjesečne saradnje”.

- Hoćemo da napravim normalnu BiH, ali i region dostojan čovjeka, kazala je ona.

Nakon glavnog grada Bosne i Hercegovine delegacija predvođena Von Cramon-Taubadel i Mijatovićem posjetit će Banjaluku, a u ponedjeljak će posjetiti NSRS kada je najavljena posebna sjednica na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, piše N1.

 

Foto:Oslobođenje.ba