F BiH pojačava kontrolu rada namjenske industrije, sprema se smjena u GINEX-u

sadf

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije spremno je već u četvrtak smijeniti direktore u firmama namjenske industrije koje nisu uskladile svoje statute s odlukom Ministarstva iz 2020. godine. Iz Ministarstva nisu željeli otkrivati o kojim se firmama radi, a ministar Nermin Džindić samo je rekao da se radi o usklađivanju akata sa Zakonom o privrednim društvima.

Prema dokumentima koje Patria ima na uvid moglo bi se reći da to nije ključni problem i da se iza proceduralnih stvari krije nešto drugo, kao želja da se kontrolišu firme namjenske industrije koje imaju veliki promet, ali malu dobit. U zaključku Vlade F BiH od 18. aprila ove godine upravama svih kompanija namjenske industrije zabranjeno je potpisivati ugovore veće od 10.000 KM bez saglasnosti Nadzornih odbora.

„Zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, u cilju praćenja rada i monitoringa u privrednim društvima koja se bave proizvodnjom i prometom naoružanja i vojne opreme u Federaciji Bosne i Hercegovine (Igman d.d Konjic, Unis Ginex d.d. Goražde, BN-TMiH d.d. Novi Travnik, Binas d.d. Bugojno, Zrak d.d. Sarajevo, Pretis d.d. Vogošća, TRZ d.d. Hadžići i Unis group d.o.o. llidža), pismeno obavijesti uprave društava o potrebi uspostavljanja većeg stepena informiranosti Nadzornog odbora, posebno u dijelu sklapanja ugovora narudžbi za proizvode namijenjene izvozu, a čija vrijednost je iznad iznosa od 10.000,00 KM, kao i da se prije potpisivanja pribavi prethodna saglasnost Nadzornog odbora društva“, između ostalog navodi se u Zaključku.

Šta je u pozadini dijelom otkriva saopćenje iz goraždanskog GINEX-a u kojem se navodi nezadovoljstvo zbog saznanja da bi 28.04.2022. godine mogla biti smijenjena aktuelna direktorica Munevera Fočo. U saopćenju se traži od premijera i ministra da prije bilo kakve odluke o smjeni direktorice, a možda i cijele uprave javno obrazlože razloge za smjenu.

U reagovanju iz GINEX-a iza kojeg navodno stoje svi rukovodioci se izražava otvorena sumnja da iza svega stoji želja da se prihod GINEX-a prebaci u privatne ruke i preuzimanje proizvodnje od strane drugih kompanija. GINEX radi sa 100 posto kapaciteta i ima planove za razvoj, a to ne smiju kako se navodi pokvariti novi kupci koji imaju "dobre veze u Sarajevu".

-    Samo je cilj bolja kontrola poslovanja, rekao nam je ministar Džindić.

S obzirom da je Patria više puta pisala o problemu posredničkih provizija preko kojih se značajno umanjuje dobit firmi u namjenskoj industriji interesantno je da se nakon pisanja Patrije dobit Ginexa u Goraždu, jedne od najprofitabilnijih fabrika namjenske industrije, za godinu dana povećala za pet miliona maraka. Prošlu godinu ova kompanija je završila sa oko 11 miliona KM dobiti.

Ovih dana javno se problematizira i poslovanje Igmana iz Konjica jer se povećava promet firme, a smanjuje dobit. Nakon 2019. godine i 14 miliona dobit ove respektabilne kompanije je smanjena u 2020. godini na pet miliona. Prošlu godinu Igman je imao dobit od 6,7 miliona maraka.

Uprava firme o tome malo govori. Direktor Igmana je u javnost iznio da su pandemija i poremećaji na tržištu uticali na poslovanje.

-    Promjene na globalnom tržištu evidentne su i određeni problemi neizbježno su dotakli i Igman d.d. Konjic. Od negativnih kursnih razlika, naglog skoka cijena materijala na berzama, preko problema u transportu pa do organizacije same proizvodnje u uslovima kada su epidemiološke mjere na snazi, pojasnio je Đahid Muratbegović, direktor Igmana iz Konjica.

Drugim aktom je Ministarstvo indistrije i energetike obavezalo firme namjenske industrije da na mjesečnoj osnovi ministarstvu dostavljaju operativne pokazatelje poslovanja. To podrazumijeva prikazivanje svih realizovanih ugovora tokom mjeseca i nerealizovane ugovore iz prethodnog perioda. Obaveza je i redovno prikazivanje gotovih neisporučenih proizvoda i vrijednosti nedovršenih proizvoda.

Trenutno gorući problem za Vladu F BiH je bugojanski Binas koji ima gubitak veći od 25 miliona maraka. Njegovi radnici su najavili proteste ispred zgrade Vlade F BiH za 1. maj. U ovoj firmi proizvodnja nije pokrenuta šest mjeseci, a radnicima se duguje sedam plaća. Pozajmice od profitabilnih kompanija poput Ginexa nisu dale rezultata.