Fadil mora odgovarati i za pljačku FDS-a

.
Radilo se o tipičnom modelu privatizacije u BiH pod palicom SDA - prodaj, rasprodaj i zatvori

Fabrika duhana Sarajevo (FDS) osnovana je daleke 1880. godine. Preživjela je Austro-Ugarsku, Kraljevinu Jugoslaviju, NDH, socijalističku Jugoslaviju. Radila je i proizvodila i u najtežim, ratnim uvjetima. Suočeni s opasnošću, uposlenici FDS-a radili su „ispod zemlje“. Nisu imali pakovanja pa su cigarete umotavali u listove jugoslavenske literature, pivske etikete, rječnike, rodne listove itd.

Ali nije preživjela Fadila Novalića i njegovu Vladu FBiH. Ne zato što nije mogla preživjeti, nego zato što su Novalić i ekipa, iz interesa koje trebaju prvenstveno pravosudne institucije utvrditi, dozvolili da jedna kompanija propadne.

Propast Fabrike duhana Sarajevo jedna je od desetina priča o tome kako su SDA-ove političke elite nakaradnim vođenjem u državnom vlasništvu, pa potom kriminalnom privatizacijom uništavale bh. firme.

Historija beščašća

Nakon rata FDS je u godinama poslije nastavio dobro poslovati. Ipak, veliki problemi za kompaniju nastali su po pitanju vlasničke strukture i upravljanja imovinom. FDS je privatiziran nedugo nakon rata, u vrijeme upravljanja Šefika Loje. Ipak, Vlada Federacije zadržala je gotovo 40 posto dionica kompanije.

 

Važnu ulogu u problemima za FDS odigrao je i rast akciza na duhan i duhanske proizvode, zbog čega se veliki dio građana okrenuo crnom tržištu, a proizvodi FDS-a cjenovno postali gotovo izjednačeni s cijenom svjetskih brendova.

Umjesto raščišćavanja zamršenih vlasničkih odnosa u FDS-u i traženja rješenja za vraćanje fabrike na noge, Federalna vlada, s Fadilom Novalićem na čelu, odlučila je da je potpuno pusti niz vodu. Tako je u septembru 2016. prodala svoj udio od 39,9 posto dionica, što je bio put u definitivan kraj ove fabrike.

Kupac je bio austrijski “CID Adriatic Investments GmbH“, koji je sarađivao s „British American Tobaccoom“ (BAT). Kupio je 39,9 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo za svega 42,7 miliona KM. Zbog ove privatizacije krivičnu prijavu protiv odgovornih podnio je SDP BiH. U krivičnoj prijavi je navedeno da je Vlada prodala državni udio u FDS-u „bez odobrenja Parlamenta“, i to „fantomskoj firmi CID iz Beča koja ima dva uposlena i protiv čijeg se direktora vodi niz istraga.“

FDS je u potpunosti „pretumban“ i umjesto da se održi ili poveća proizvodnju – fabrika je drastično smanjena. Nakon toga je došlo do odvajanja duhanskog od neduhanskog dijela poslovanja, prodaje brendova i odvajanja lanca kioska „Tobacco Press“, koji su pripojeni firmi „iNovine“. Brendovi FDS-a poput „Aure“ danas su tako postali rumunski proizvodi.

Radilo se, dakle, o tipičnom i već nebrojeno puta viđenom modelu privatizacije u BiH - prodaj, rasprodaj i zatvori.

Pitanje je da li će odgovorni za nju odgovarati.

Prodaja imovine

Početkom 2018. godine osniva se firma FDS d.o.o., s ciljem da se bavi isključivo duhanskim biznisom. Nakon toga dio firme, to jeste FDS d.d. koji je ostavljen da se bavi neduhanskim biznisom, mijenja ime u „Badeco Adria“ i pod tim imenom počinje poslovati od početka decembra 2018. godine. „Badeco“ je od FDS-a naslijedio vlasništvo u nekoliko banaka, fondova i kompanija, ali je većinu toga prodao.

FDS je iza sebe ostavio i imovinu vrijednu desetinama miliona KM, a upravo bi ta imovina mogla biti i jedan od skrivenih motiva da FDS stavi ključ u bravu. 

 

Foto:Avaz