Fata Orlović: Crkva još u mojoj avliji

fata
Žena čija ustrajnost u povratničkoj borbi je dospjela do ljudi širom Bosne i Hercegovine i Evrope, još čeka na konačno izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj je zaključeno da odgovorna država treba da, bez odlaganja ukloni crkvu sa zemljišta na koje vlasništvo polaže Fata Orlović.


Podsjećamo, Evropski sud je naložio da najkasnije u roku od tri mjeseca od kada presuda postane konačna, poduzmu se sve neophodne mjere kako bi se osiguralo izvršenje odluke CRPC-a iz 1999. godine i odluke Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine, uključujući uklanjanje crkve sa imovine podnositelja.

Ekipa N1 televizije posjetila je Fatu Orlović u Konjević Polju gdje smo je zatekli u dvorištu kuće, u kojem još stoji netaknuta pravoslavna crkva, a Orlović kaže kako još čeka da bageri dođu i “sruše crkvu iz njene avlije”.

“Je li oni prave naš narod budalama? (…) Ovo je kriv 'alijinovac' i onakvi kao on. Alija je mogao ovo spasiti, ali ne bi mu ostalo Sarajevo”, kaže u intervjuu za N1 Fata Orlović.

“Ljuta sam na bošnjačke političare”, kaže.

Crkva još u avliji

Dok je god ovih političara, ne vjeruje da će pravda biti provedena i da će presuda biti izvršena:

“Davno bi ona bila iznešena iz moje alvije da je kakvih političara. Na redu su naši, traže ko će je oboriti, nemaju para. Treba je srušiti. Ja ću je s bagerom oboriti, to je pravedno. Ona treba da se ruši”, kaže za N1 Fata Orlović koja još čeka konačno izvršenje presude.