Fazlagić: Živim san da održimo EYOF na visokom nivou

Inicijativa Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBiH) za domaćinstvo i organizaciju zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu donesena je prije deset godina.

Kako je u intervjuu za Fenu kazao generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić, procesi vezani za organizaciju EYOF-a započeti su 2008. godine, a ideju i inicijativu donijelo je tročlano predsjedništvo Olimpijskog komiteta BiH u sastavu Siniša Kisić, Izet Rađo i Marjan Kvesić.

Tročlano predsjedništvo OKBiH te godine je došlo na ideju da bi za Bosnu i Hercegovinu, gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, trebalo napraviti nešto što će zbližiti ljude i mlade, te postaviti sport na mjesto koje zaslužuje. U tom periodu imali smo porođajne muke, jer smo morali ubijediti sve nivoe vlasti o važnosti ovog projekta, a srećom uspjeli smo u tome. U međuvremenu smo ispratili tri garniture gradonačelnika i svima se ovim putem zahvaljujem – započeo je Fazlagić.

Istaknuo je da se olimpijski duh osjetno kroz godine vraćao u Sarajevo i Istočno Sarajevo, ali napominje da sve to ne bi bilo moguće bez prijatelja iz regionalnih olimpijskih komiteta, te medija koji su promocijom ovog događaja postali “11 igrač” EYOF-a.

Govorim tu prije svega o Zlatku Mateši iz Olimpijskog komiteta Hrvatske, Vladi Divcu iz OK Srbije i Janeza Kocijančića iz OK Slovenije, ali i predstavnicima komiteta drugih zemalja regiona i šire koji su nam uvijek davali podršku. Neki domaće kompanije su nam zajedno s Evropskim olimpijskim komitetom omogućili da uspijemo u ovom projektu kada je on bio u nezavidnoj situaciji, ni lijevo ni desno – objašnjava generalni sekretar OKBiH.

Poznato je da će EYOF 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti najmasovniji u historiji ovog takmičenja. Dolazak u BiH najavilo je oko 2.000 sportista i članova delegacija.

Da organizacija i samo takmičenje prođu u najboljem redu pobrinuli su se prijatelji EYOF-a koji su omogućili dolazak desetorice stručnjaka uključenih u organizaciju olimpijada širom svijeta. Njihova iskustva poslužit će domaćim stučnjacima da unaprijede znanja za neke nove, buduće projekte.

Svjetski stručnjaci koji rade na olimpijskim igrama sada su involvirani u organizaciju EYOF-a. Na taj način ćemo steći nova znanja i edukovati mlade, te steći uslove za organizaciju još većih takmičenja od EYOF-a, a znamo da se zimi od EYOF-a ne dešava ništa veće u Evropi, bez obzira na to što se radi o sportistima do 18 godina – istaknuo je Fazlagić.

Naglašava da sada “živi san” jer je evidentno da će EYOF biti održan na visokom nivou. U pitanju je manifestacija koja će poslati lijepu sliku o Bosni i Hercegovini, zimskom turizmu i olimpijskim planinama koje okružuju Sarajevo.

Generalni sekretar OKBiH dodaje da će nakon EYOF-a gradovima organizatorima ostati infrastruktura, ali što je važnije nematerijalno naslijeđe koje će koristiti budući naraštaji Bosanaca i Hercegovaca.

Gledajte samo šta se u posljednje dvije godine dešava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, koliko toga je obnovljeno u dvoranama i stadionima, dobili smo nova borilišta i ledene plohe koje će ostati na korištenje našim sportistima, ali tu je i nematerijalno naslijeđe koje je najvažnije u svemu tome, kroz koje ćemo edukovati mlade ljude kako da rade i stvoriti bazu za nove projekte i profite. Olimpijski komitet na taj način pokušava mlade zadržati u BiH – zaključio je Fazlagić.

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) 2019. će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara, a učešće je potvrdilo 46 zemalja s 1.086 sportista i oko 750 članova delegacija. Radi se o najvećem sportskom olimpijskom festivalu za mlade sportiste između 14 i 18 godina.

Takmičenja će biti održana u osam sportskih disciplina raspoređenih na sedam borilišta. Alpski sportovi i discipline iz alpskog programa biti održani na olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici, biatlon takmičenje će biti održano na Dvorištima, cross country na Igmanu, snowboarding na Bjelašnici.

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” – Zetra će biti održan turnir u hokeju, u Skenderiji takmičenje u umjetničkom klizanju i brzom klizanju, a na Palama, u dvorani “Peki” bit će održano takmičenje u karlingu.