Fazlić: "Jedino rješenje je zatvaranje državnih granica i saradnja RS i FBiH, te vraćanje migranata u matične zemlje"

Fazlić
Migrantski centar "Lipa" je još prošle godine predložen za migrantski Prihvatni centar, te je uspješno realiziran tek sad. Gradonačelnik Bihaća je na današnjoj press konferenciji za medije ispred kampa "Lipa" prije svega uputio izvinjenje svojim sugrađanima jer je stavljanje kampa u pogon tek sad realizirano, međutim, posao je bio veoma zahtjevan što se može vidjeti, jer su svi humani uslovi života u kampu zadovoljeni.

"Ako migrantsku krizu opet bude rješavao samo Unsko-sanski kanton a Bihać najviše, mi ćemo vrlo brzo opet imati punu Biru, Boriće, Lipu i pune ulice Bihaća migranata", ističe gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.

Kad je u pitanju zatvaranje granica da bi se sam priliv migranata u BiH spriječio, te se isti vratili u njihove matične zemlje, gradonačelnik se suzdržao tu od obimnog komentarisanja te je istaknuo samo da "Ako nama svaki dan dolazi 150 migranata vozom, onda možete zamisliti kakve su naše granice, kako radi državna granična služba."

Jedino rješenje za spriječavanje ulaska migranata u BiH je državna strategija, zatvaranje državne granice te saradnja RS i F BiH kako bi se migranti vratili u njihove matične zemlje.

Ako bude išlo kao što je do sad, nama će biti malo i deset LIPA, ističe gradonačelnik Bihaća na kraju press konferencije.

Izlaganje gradonačelnika Fazlića na današnjoj press konferenciji za novinare pogledajte u sljedećem prilogu.