Fazlić: Kontrolom granice smanjiti pritisak na Bihać

asd
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podsjetio je u izjavi za Anadoliju da migrantska kriza u ovom gradu traje već tri godine, da ne traje od decembra prošle godine "s ovim pitanjima koja smo imali oko Bire i Lipe".

“Preko 30 hiljada migranata je prošlo kroz Bihać. U Bihaću je do sada bilo pet ili šest migrantskih centara, sad imate migrantski centar ‘Borići’, migrantski centar u hotelu ‘Sedra’, bila je ‘Bira’, ‘Vučjak’, tu je ‘Lipa’ i sad imate u napuštenim prostorima u gradu Bihaću oko hiljadu migranata. Dakle, sad na prostoru Bihaća ima oko tri hiljade migranata”, rekao je Fazlić.

Građani Bihaća i Bihać, podsjetio je Fazlić, se tri godine nose s tim problemom, bukvalno sami bez adekvatne pomoći s državnog nivoa. Fazlić je ukazao i na značaj pomoći međunarodnih organizacija i finansijsku pomoć Evropske komisije.

Podsjetio je da je u kampu “Borići” trenutno oko 400 migranata, u hotelu “Sedra” od 400 do 500, na “Lipi” oko hiljadu i u napuštenim prostorima, prema posljednjim podacima policije i UNHCR-a, ima ih između 750 i hiljadu.

Upravljanje kampom “Lipa” i koordinaciju, kako je rekao, preuzelo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, odnosno Služba za poslove sa strancima BiH. Radi se o uslovima smještaja u šatorima dok se ne ostvare uslovi da se smjeste kontejneri na staru lokaciju kampa.
Naglasio je da se “nažalost mi u Bihaću bavimo posljedicama migrantske krize, migrantskog talasa”.

Grad Bihać je izložen na taj način da kada problem dođe do nas mi ni na koji način ne možemo da utičemo na njega”, rekao je Fazlić izrazivši nadu da će ruta preko Turske, Grčke, Srbije i BiH postati manje interesantna za migrante.

Izrazio je nadu da će istočna granica BiH biti bolje kontrolisana i da će se vršiti postupak readmisije, da će se migranti vraćati u zemlje iz kojih su došli i da će unutar države BiH biti izgrađeno više migrantskih centara koji će smanjiti pritisak na grad Bihać i Veliku Kladušu posebno u zimskim mjesecima.