Fazlić poručio Sattleru i ambasadoricama: Bira ne može ponovo biti migrantski kamp

Bihać
Bihaći gradonačelnik Šuhret Fazlić poručio je šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru te ambasadoricama Njemačke i Austrije da bivša tvornica Bira ne može biti mjesto za ponovno zbrinjavanje migranata.

 

Kako su saopćili iz Grada Bihaća, Fazlić je ugostio ambasadora Sattlera, kao i njemačku ambasadoricu Margret Uebber i austrijsku ambasadoricu Ulrike Hartmann.

Na sastanku se razgovaralo o, kako su naveli, aktuelnoj migrantskoj krizi u svjetlu stvaranja boljih uslova za boravak migranata u kampu Lipa, te zajedničkim naporima da se ovaj kamp što prije izgradi i stavi u funkciju zbrinjavanja migranata koji i dalje borave na otvorenom i napuštenim prostorima.

Na sastanku je ocijenjeno da je, kako su istakli, zahvaljujući zajedničkim naporima stanje u kampu Lipa daleko bolje i povoljnije nego li prijašnjih dana, budući da je većina migranata koja je boravila na otvorenom smještena u šatore koje su osigurale Oružane snage.

Zaključeno je da se što prije treba osigurati preduslovi da se i preostali migranti koji borave na otvorenom smjeste i da im se omoguće elementarni uslovi za život.

"Grad Bihać je tri godine bio dio riješenja problema migrantske krize i spremni smo da aktivno učestvujemo u zbrinjavanju migranata koji nemaju adekvatan smještaj, ali BIRA ni u kom slučaju ne može biti ponovo korištena kao migrantski kamp", izjavio je gradonačelnik Fazlić, saopćili su iz Grada Bihaća.
 

Podsjećamo, Sattler, Uebber i Hartmann su danas posjetili migrantski kamp Lipa kod Bihaća zajedno s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem i premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem.