Federacija BiH danas napokon dobija novi saziv Doma naroda

Novoizabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će položiti zakletve, čime će biti okončan postupak konstituisanja federalne zakonodavne vlasti.

Predsjedavajuća iz starog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara za danas je zakazala sjednicu novog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta, prenosi Klix.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice naći će se Izbor privremenih radnih tijela Doma naroda Parlamenta FBiH, Izvještaj Privremene mandatno-imunitetske komisije, davanje zakletve, izbor predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Doma naroda Parlamenta FBiH i zbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

S obzirom na to da je Narodna skupština RS-a ranije izabrala delegate iz reda srpskog naroda nakon okončanja procedure izbora delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Parlamentu FBiH stvorit će se sve pretpostavke i za konstituisanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

U najavljenom dnevnom redu je i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu. Budžet, kao i prateći akt, zakon o njegovom izvršavanju, predloženi su po hitnom postupku, kao i dopuna Zakona o budžetima. Usvajanjem ovih akata entitet Federacija BiH izaći će iz finansijske krize u kojoj se nalazi od 1. februara 2019. godine, a koja je rezultat neusvajanja budžeta. 

Predložene su i odluke o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje, za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti.

Bradara je jučer održala konsultativni sastanak s predstavnicima političkih stranaka, a u vezi s današnjom sjednicom. Sve stranke složne su da je potrebno bez ikakve politizacije usvojiti budžet Federacije BiH.

Još uvijek nije poznato da li će delegati imati kapacitet da na današnjoj sjednici izaberu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda, dok će za predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg definitivno biti izabrani delegati iz reda SDA i HDZ-a.