Dvanaest federalnih i državnih ministara BiH ušli i u parlamente

(Patria) - Skoro polovina federalnih i državnih ministra Bosne i Hercegovine izabrani su u entitetske i državnu vlast u zemlji na Općim izborima 7. oktobra.

Od 16 federalnih ministara njih šest je dobilo mandate i u zakonodavnoj vlasti, dok je od devet državnih ministara njih šest izabrano u zakonodavnu vlast, uglavnom u Parlament Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić objašnjava za Patriju da nije u redu da bilo ko istovremeno crpi prava izvršne i federalne vlasti, premda je zakon predvidio određeno vrijeme i za takvu mogućnost.

Izborni zakon BiH ranije je zabranjivao obnašanje funkcija istovremeno i u izvršnoj i zakonodavnog vlasti, ali je posljednjim izmjenama Zakona, napravljene 2016. godine, ostavljena takva mogućnost.

Član 1.8, stav 4) Izbornog zakona glasi: „Jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako ovim Zakonom nije drugačije regulisano. Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim u periodu dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu. Također je nespojivo istovremeno vršenje više od jedne funkcije u izvršnim organima vlasti.“ 

Analitičari pak ocjenjuju da su takve izmjene Izbornog zakona nekorektne, jer ostavljaju mogućnost prevelike koncentracije političke moći u pojedincima i vladajućim političkim partijama.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara /SDA/ izabran je 7. oktobra u Skupštinu Kantona Sarajevo. Čampara će na taj način biti zakonodavna vlast u Kantonu Sarajevo, i izvršna vlast u Federaciji.

Aktulena federalna ministrica finansija Jelka Milićević /HDZ/ izabrana je 7. oktobra u Predstavnički dom Parlamenta Federacije.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić /HDZ/ također je izabran u Predstavničkom dom Federacije BiH.
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara /HDZ/ izabran je za zastupnika u Predstavničkom dom Federacije BiH.

Federalna ministrica Edita Džapo /SBB/ na izborima 7. oktobra izabrana je u Predstavničkom dom Državnog parlamenta Bosne i Hercegovine. Njen stranački kolega Ismir Jusko, državni ministar saobraćaja, izabran je za ministra za boračka pitanja u Kantonu Sarajevu. Jusko je najavio povlaćanje sa pozicije državnog ministra saobraćaja.

Federalni ministar za poljoprivredu Šemsudin Dedić /SDA/ izabran je u Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević /SDA/ izabran je u Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović /SDA/ također je dobila mandat u Federalnom parlamentu.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić /SDS/ izabran je u Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Državni ministar civilnih poslova Adil Osmanović /SDA/ kao i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović /SDS/ također su 7. oktobra dobili mandate u Državnom parlamentu.

Aktuleni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić /SDA/ 7. oktobra je izabran za zastupnika u Državnom parlamentu, nakon čega je imenovan i za člana Kolegija Parlamenta BiH.

Državni ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak /PDP/ izabran je za zastupnika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.