Bosna napokon kao Amerika: Federalni račun blokiran, nema plaća za službenike, nema ni boračkih naknada. Spremaju se veliki prosvjedi, a za to vrijeme Bakir i Dodik se tajno vole

Napokon da je i Bosna postala kao Amerika. Što im je slično?

Zbog blokade federalnog proračuna svi korisnici istog ostaju bez plaće, a to znači da svoj novac neće vidjeti ni 'uhljebi', ali i primatelji tzv. boračkih naknada (i pripadnici Armije BiH i pripadnici HVO-a) ili, primjerice, poljoprivrednici. U čemu je problem? Zastupnički dom Federacije BiH izglasao je proračun bez kojeg nema isplata, ali on tek treba biti potvrđen u Domu naroda koji još nije ni konstituiran. Naime, u Dom naroda svaki kanton šalje predstavnike Bošnjaka, Hrvata i Srba, a nekim kantonima – odnosno kantonalnim skupštinama - ni malo se ne žuri da imenuju svoje predstavnike...

Naravno, vojni veterani najavljuju prosvjede, a i poljoprivrednici će se pridružiti, kako prenosi 100posto.hr.

'Prije svega se HDZ-u ne žuri. Kako oni posprdno kažu, ne žele dopustiti da u Dom naroda uđu 'halal Hrvati'. No, nije HDZ tu jedini krivac. Možda je nositelj problema, ali nije jedini', kaže naš izvor iz Sarajeva.

Političke elite ne boje se ratnih veterana

Ne bi bilo prvi put da veterani prosvjeduju - slike iz Sarajeva 2010.

S obzirom da se ratni veterani spremaju na ulicu, čovjek bi pomislio da političkim elitama nije svejedno, no u Bosni, kaže, oni s vrha se ne boje apsolutno nikoga. Za sve imaju rješenje.

'Nije prvi put da borci prosvjeduju. Recimo, zadnji put su među njih ubacili neke svoje ljude, zapalila se zgrada federalne vlade... Znam da zvuči kao teorija zavjere, ali ja sam prilično siguran da je to bio neki 'njihov'. Znate, uvijek nađete nekog luđaka kojem ćete platiti 50 eura da napravi idiotariju, a takvima ionako nije do para već to rade samo da se napravi problem. I onda bude zaključak: 'Evo, vidite kakvi su pijani borci'.'

Ipak, ima u BiH i nešto idile. Ovog tjedna su u Bruxellesu bili članovi predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić, sve je bilo divno i krasno, u Bruxellesu su ih tapšali po leđima, kao, stiže Europa u BiH iako još nemaju status kandidata za članstvo u EU. A vrlo vjerojatno ga i neće imati dok država ne krene na put prema NATO-u na koji Dodik i Republika Srpska ne žele kročiti.

'Je, naslikavali su se. Ali, kakva je bila sloga govori to što je Dodik išao svojim privatnim avionom, a Komšić i Džaferović su letjeli redovnim linijama. Ne čudi mene što se ovi naši idu slikati u Bruxelles, više me iznenađuju ovi europski dužnosnici. Kao napredak, NATO, ovo-ono, a svima nam je jasno da od toga neko vrijeme neće biti ništa. Ne neko vrijeme, već neko duže vrijeme. RS sigurno neće dozvoliti približavanje NATO-u', dodaje.

Briše se ime Republike Srpske?

Promjena imena RS-a je igrokaz - Milorad Dodik zbija redove

Kroz naše medije odjeknula je i vijest da je Hrvatski narodni sabor – formalno krovna organizacija bosanskohercegovačkih političkih stranaka s 'hrvatskim predznakom – donio tzv. Mostarsku deklaraciju s kontroverznom točkom koja kaže da ne priznaju pravovaljanu presudu Haškog suda za hercegovačke Hrvate. Zanimljivo, isto nije odjeknulo i u Sarajevu. Razlog je sasvim prozaičan. Iz vodeće bošnjačke stranke, SDA, krenula je inicijativa za promjenom imena Republika Srpska, sav fokus usmjerio se na to.

'Generalno gledajući, ovo što je Čović napravio, više treba njemu da se opravda pred hrvatskom javnošću, nego što je uznemirilo Sarajevo. Druga stvar je što je u fokus došla ta inicijativa koja nije ništa drugo nego – igrokaz', kaže naš izvor.

Zašto je igrokaz? Zato što je Republika Srpska ime entiteta koji je potpisan u Daytonu, a bez revizije Daytona nema ni promjene imena.

'Ako tamo piše da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, onda se to ne može mijenjati dok se ne promijeni i sam sporazum. Zanimljivo, kad Hrvati i Srbi žele kršiti Dayton, bošnjačke stranke skaču, 'bacaju se u nesvijest'. Kad Bošnjaci hoće prekršiti isto, onda nikom ništa. No, jedna je tu stvar bitna. Bez obzira kako se zvala Republika Srpska, pitanje je hoće li Bošnjacima i Hrvatima biti bolje i ako se promjeni ime? Kako bi rekao Shakespeare, 'ruža bi i dalje mirisala ma kako je mi zvali', isto vrijedi i za RS: 'i dalje bio smrdila ma kako je mi zvali', upozorava naš sugovornik.

Onda se postavlja pitanje, čemu sve to. A odgovor je u zbližavanju Izetbegovićevog SDA-a i Dodikovog SNSD-a. Naime, visoka delegacija SDA išla je na dogovore Dodikovoj stranki, 'na noge' u Banja Luku.

'I onda je uslijedila ova inicijativa, valjda da se ne pita što su to dogovorili. Da bar SDA ima od toga koristi. Oni imaju svoje lojalne birače i na njih ovo neće utjecati, a svaka ovakva najava samo može pomoći Dodiku da zbije redove i dobije podršku onih koji uopće nisu toliko nacionalno nastrojeni', zaključuje naš sarajevski izvor.