Federalni zastupnici o migrantskoj krizi u USK

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, treća redovna u aktuelnom mandatu, sazvana je za danas i sutra.

Među najavljenim tačkama dnevnog reda je prijedlog zastupnika Stranke demokratske akcije Hamdije Abdića da Unsko-sanski kanton, dok traje migrantska kriza, dobije više novca u raspodjeli javnih prihoda nego što mu je dosad pripadalo na osnovu određenog koeficijenta. Abdić je u tom smislu predložio izmjene i dopune aktuelnog federalnog zakona o pripadnosti javnih prihoda, javljaju Vijesti.

On nije jedini zastupnik koji je za ovu sjednicu predložio određene zakone.

Irfan Čengić iz Socijalističke partije Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru Nacrt zakona o sportskim klubovima, a njegov stranački kolega Zlatko Ercegović prijedlog za izmjene i dopune Zakona o radu FBiH čiji je cilj da Sindikat doktora medicine i stomatologije dobije reprezentativnost na nivou Federacije BiH kako bi postao socijalni partner u donošenju kolektivnog ugovora, ali i zakonskih akata iz oblasti zdravstva.

U najavljenom dnevnom redu su, među brojnim drugim aktima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona FBiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drumskom prijevozu u FBiH. 

Informacija o Odluci o poskupljenju plina također je jedna od predviđenih tačaka, ali i izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2018. godinu, zatim izvještaj o prošlogodišnjem izvršenju federalnog budžeta te odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH.