Federalni zastupnici usvojili historijski najveći budžet FBiH

sa

Zastupnici u federalnom parlamentu usvojili su danas, u nastavku 1. redovne sjednice, Prijedlog Budžeta za 2023. godinu.

Budžet je usvojen sa 82 glasa za i jednim suzdržanim. Nije bilo glasova protiv.

Sjednica je počela jučer kada su zastupnici raspravljali o prijedlogu budžeta FBiH za 2023, koja je bila prva na dnevnom redu. No, odlučeno je da će glasanje ostaviti za danas nakon što se Vlada FBiH izjasni o uloženim amandmanima, kojih ima čak 50.

Iz SDA poručuju da su amandmani pisani u centrali HDZ-a. Ističu da oni govore o preusmjeravanju novca namijenjenog za kupovinu letjelica za gašenje požara na opremanje MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona te izgradnju različitih objekata u Kiseljaku, Orašju, Novom Travniku ili Mostaru.

Vlada FBiH je dostavila negativno mišljenje o amandmanima nakon čega su zastupnici nastavili s radom.

Na sjednici se obratio još aktuelni premijer Fadil Novalić, koji je govorio o budžetu i razlozima neprihvatanja amandmana zastupnika. Istaknuo je da neki amandmani nisu zakonski i u praksi provodivi.

"10 miliona koje se skidaju sa Željeznica se skidaju s pogrešnog koda jer ide sa računa koji je za održavanje, a trebalo bi sa nekog drugog. Osim toga, novac se zakonom ne smije uplatiti na blokiran račun kao što je Zrak, a za šta ste planirali izdvojiti novac", naveo je Novalić.

Budžet za 2023.

Budžet Federacije BiH, koji je predložila Vlada Federacije BiH, iznosi 6,7 milijardi KM i za nešto više od 1,1 milijardu KM je veći od prošlogodišnjeg budžeta.

S obzirom na to da je riječ o rekordnom budžetu, očekuju se i određena povećanja. Najveće povećanje odnosi se na isplatu penzija po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM.

Povećano je izdvajanje Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata za isplate penzija ostvarenih na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu do 22,2 miliona KM. Tekući transfer za invalidnine planiran je u iznosu od 278 miliona KM i veći je za 6,3 miliona KM dok je za neratne invalide planirano 160 miliona KM, odnosno 18 miliona KM više u odnosu na 2022. godinu.

Podsticaj za poljoprivredu ove godine je povećan za 54 miliona KM i sada iznosi 160 miliona KM.