FENA objavila saopćenje o smjeni direktora, RTVUSK i novoimenovani demantovali navode?

Ko će naslijediti direktorsku stolicu s početka priče ovisit će velikim dijelom od poslanika i njihove volje da cijeli proces konačno stave u zakonske okvire. Naposljetku, to je i želja Uprave RTV USK –a zajedno s radnicima koji ne žele biti objekt političke trgovine.

BIHAĆ, 19. juna – Stanje u RTV USK nastalo nezakonitim imenovanjem članova Skupštine društva, na zahtjev Nadzornog odbora ove kuće, razmatrala je danas Komisija za obrazovanje pri Skupštini kantona. Kako bi ukazali na nepravilnosti i kršenje zakonskih propisa, jučer su uputili akt u kojem zahtijevaju od nadležnih da se procedura imenovanja vrati na početak. Članovi Komisije usvojili su Zaključak kojim od nadležne stručne službe Skupštine traže da se očituje o nepravilnostima na koje se ukazuje.Članovi Komisije ponovo će se sastati za sedam dana kako bi razmotrili činjenice i eventualno pokrenuli proces ponovnog imenovanja. U međuvremenu, neformalni i nezakoniti organi ovog medija nastavljaju provoditi svoj naum u smjeni menadžmenta RTV USK, piše portal rtvusk.ba.

Stolica prvog čovjeka Radio-televizije posljednjih je mjeseci predmet političke trgovine, ali i anarhije koju provodi većina u Skupštini kantona. U namjeri da preuzmu kontrolu nad najjačim medijem u USK, formirali su Skupštinu društva preduzeća kršeći pritom brojne zakone i procedure. Nedugo potom, kao produkt nelegalnog rada članova te iste Skupštine, formira se Nadzorni odbor firme. O uočenim nezakonitostima Uprava i Sindikat RTV USK dosad su u nekoliko navrata upozoravali zakonodavne i izvršne organe vlasti. Konkretnih rekacija i mjera dosad nije bilo. Kako bi pomakao stvari s mrtve tačke, Nadzorni odbor RTV, jedini legitiman, uputio je akt na više adresa tražeći da se ponovi procedura izbora i imenovanja upravljačkih organa preduzeća. Na ovaj zahtjev prva je danas reagirala Komisija za obrazovanje pri Skupštini USK-a. Jednoglasni su bili u odluci da treba preispitati nepravilnosti na koje se ukazuje.

Da je bilo nepravilnosti , ali i nezakonitih radnji odavno upozorava i Nisvet Jusić, poslanik i član dviju skupštinskih komisija. Sve je krenulo od Komisije za izbor i imenovanje koja je utvrdila zakonski manjkavu odluku kojom imenuje članove Skupštine društva RTV-e, za koju je potom kao takvu glasao cijeli sastav Kantonalne Skupštine.

Najblaže rečeno, diskutabilno je ono što takozvani upravljački organi nastavljaju činiti u namjeri da smijene rukovodstvo televizije. Najnoviji potez neformalnog Nadzornog odbora jutros je objavila Federalna novinska agencija, a prenijeli ostali mediji i web portali. Samovoljno i bez zakonske procedure, dužnosti su navodno razriješili dosadašnjeg direktora Izeta Mustafića, te izvršne direktore TV i Radija Senada Ramića i Goricu Bukić i imenovali nove. Nijaz Glumac bi trebao doći na čelo Radija, a Senad Ramić ponovo je imenovan za direktora TV, dok bi direktorsku poziciju, u funkciji vršioca dužnosti , preuzeo Senudin Jašarević. Da paradoks bude veći, učinjeno je to mimo znanja Ramića i Glumca koji su o svemu saznali iz medija. Obojica odbijaju bilo kakvu povezanost i saradnju s članovima ovog nadzornog odbora, ograđujući se od neistina. Glumac je u pismenom obliku uputio i reakciju u kojoj smatra da je dovođenje njegove ličnosti u pomenuti kontekst nečija proizvoljna konstrukcija.

Sama vijest o sjednici Nadzornog odbora plasirana je u javnost bez provjerenih činjenica. S tim u vezi direktor RTV USK Izet Mustafić uputio je demant Federalnoj novinskoj agenciji – Feni koja je kao izvor informacije navela Upravu RTV USK, umjesto nezakonito formiranog Nadzornog odbora. Informaciju Fene demantuju i Ramić i Bukić tražeći kolegijalno i javno izvinjenje jer je ovom dezinformacijom, njima lično ali i kolektivu, nanesena šteta.

Slučajno ili ne, jučer su zasjedala oba nadzorna odbora ove kuće – legalni i onaj koji to nije. Smjene ili imenovanja, kazala nam je Jasmira Mehić predsjednica Nadzornog odbora , jučer nisu bila teme trenutno legitimnog Odbora.

Novoimenovani Nadzorni odbor RTV Unsko-sanskog kantona (RTVUSK) smijenio je na jučerašnjoj sjednici rkovodstvo ove kuće zbog neusvajanja izvještaja o radu na Skupštini USK i “nastavka opstrukcije”, potvrdio je predsjednik Nadzornog odbora Senahid Nuhanović.

Po njegovim riječima, odluka je donesena jednoglasno, a Nadzorni odbor nije ulazio u preispitivanje uređivačke politike i programskog sadržaja.

Nuhanović navodi da su za njega odluke Skupštine USK zakonite i neprikosnovene, a da postoje zakoniti načini kako se odluke Skupštine mogu osporiti.

Jedno je jasno.Posljedice neodgovornosti i bahatosti nosilaca vlasti na kraju svega, čini se, snosit će uposlenici RTV USK.

Ko će naslijediti direktorsku stolicu s početka priče ovisit će velikim dijelom od poslanika i njihove volje da cijeli proces konačno stave u zakonske okvire. Naposljetku, to je i želja Uprave RTV USK –a zajedno s radnicima koji ne žele biti objekt političke trgovine.