FHMZ: Danas oblačno, poslijepodne moguća kiša

.

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini i zapadnim područjime Bosne se očekuje kiša, uglavnom poslije podne i tokom noći. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, u sjevernim područjima Bosne do 12, a dnevna od 10 do 16, na sjeveru zemlje do 19 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u noći sa petka na subotu. Jutarnja temperatura oko 4, a dnevna oko 14 stepeni.

Vrijeme za vikend

U subotu oblačno vrijeme sa kišom u većini područja. Manja vjerovatnost za padavine na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Intenzivnije padavine u sjevernim područjima Hercegovine i na jugozapadu Bosne. Vjetar umjeren do pojačan sa jakim udarima južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu i sjeveru zemlje do 14, a dnevna od 12 do 18 stepeni.

U nedjelju oblačno vrijeme sa kišom. Na vrhovima planina je moguć slab snijeg. Intenzivnije padavine se očekuju u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima. južni i jugoistočni. Tokom dana vjetar postepeno slabi. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, a dnevna od 8 do 14, u sjevernim područjima Bosne do 17 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je lošija u odnosu na protekli period. Blizina pogoršanja, povećana naoblaka i povremena južina, kod osjetljivih osoba uzrokovat će jačanje tegoba. Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom. Negativni uticaj promjene biće izraženiji u Hercegovini i na jugozapadu Bosne većim dijelom dana, a sa kasnim poslijepodnevnim i noćnim satima proširiće se i na ostale dijelove zemlje.