Fikret Abdić 11. decembra pred sudom zbog pečata

č

Početak suđenja Fikretu Abdiću, aktuelnom načelniku općine Velika Kladuša, koji je optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zakazan je za 11. decembar ove godine pred Općinskim sudom u Bihaću.

U proteklom periodu početak suđenja je u nekoliko navrata odlagan, jer je Abdić zatražio izuzimanje od postupanja Tužilaštva USK, ali je taj zahtjev Tužilaštvo Federacije BiH odbacilo kao nedopušten.


Njemu se stavlja na teret da je prekoračio granice svog službenog položaja i nadležnosti općinskog načelnika tako što je proglasio Pravilnik o izradi, upotrebi, čuvanju i uništavanju pečata u organu uprave općine Velika Kladuša.

Time je, kako se navodi u optužnici, na sebe preuzeo sva ovlaštenja u pogledu izrade, upotrebe, čuvanja i uništavanja pečata Općinskog vijeća Velika Kladuša, iako je bio svjestan da je Općinsko vijeće poseban predstavnički organ građana i odvojen od općinskog organa uprave i da on kao načelnik nema ovlaštenja u obavljanju poslova iz djelokruga nadležnosti Općinskog vijeća, prenose Nezavisne novine.

Poslije donošenja tog pravilnika, na zahtjev Općinskog vijeća za povrat pečata, Abdić je odbio to učiniti, a time je teže povrijedio pravo Općinskog vijeća na obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, onemogućivši korištenje pečata u svrhu ovjeravanja dokumenata koje donosi to predstavničko tijelo, a time je onemogućeno i objavljivanje tih odluka u Službenom glasniku općine Velika Kladuša.

Inače, ova optužnica je rezultat višemjesečnog spora između Abdića, kao općinskog načelnika, i Općinskog vijeća Velika Kladuša, u kojem je Abdićeva Laburistička stranka istisnuta iz vlasti, te više ne čini parlamentarnu većinu. Međutim, Abdić i njegovi laburisti smatraju kako je izbor novog rukovodstva Općinskog vijeća Velika Kladuša obavljen uz kršenje zakonskih procedura, te ne priznaju odluke koje se donose, niti sudjeluju u njegovom radu. Zbog toga je Abdić prisvojio sporni pečat, te ga povjerio na čuvanje općinskom službeniku, nakon čega je protiv njega podnesena krivična prijava.