Fikret Abdić uputio upozorenje vijećnicima OV i pozvao ih na izvršavanje njihovih dužnosti

.
Iz Kabineta Općinskog načelnika upućeno je upozorenje općinskim vijećnicima, kako slijedi

Poštovani,

 

Obzirom da se redovne sjednice Općinskog vijeća ne održavaju već duži vremenski period, Općinski načelnik upućuje pismeno Upozorenje vijećnicima svih političkih partija koje participiraju u Općinskom vijeću i poziva iste na izvršavanje njihovih dužnosti i obaveza koje su propisane Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH i Statutom Općine Velika Kladuša.

 

Općinski načelnik je, kao ovlašteni predlagač, materijale koji se odnose na Informaciju o radu i aktivnostima Općinskog načelnika na izradi i realizaciji Strategije razvoja Općine Velika Kladuša za period 2021.-2031. godina, odnosno za period 2021.-2027. godina sa pripadajućim anex-ima i prilozima, uputio Vijeću na razmatranje još u mjesecu julu, 2021. godine, odnosno 21.07.2021. godine.

 

Također, materijali koji se odnose na Imenovanje Komisije za davanje stručnog mišljenja u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti, te brojni drugi materijali koji su dostavljeni vijećnicima od strane ovlaštenog predlagača još uvijek nisu tretirani.

 

Iako je Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH propisano da je Vijeće dužno razmotriti prijedlog odluke, odnosno informaciju koju podnese načelnik i o tome se izjasniti u rokovima utvrđenim statutom, a Statutom Općine Velika Kladuša je u članu 56. propisano da je Općinsko vijeće dužno razmotriti prijedlog odluke, odnosno informaciju koju podnese Općinski načelnik i o istom se izjasniti najkasnije u roku od 30 dana od dana istog, o predmetnim materijalima Općinsko vijeće do danas nije raspravljalo.

 

Obzirom da se radi materijalima koji su od iznimne važnosti za građane ove lokalne zajednice, Općinski načelnik poziva sve vijećnike Općinskog vijeća Velika Kladuša da poštuju odredbe i propise Statuta Općine Velika Kladuša i u skladu s istim izvršavaju svoje propisane dužnosti i obaveze.

 

Članom 16. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH propisano je da se međusobni odnosi Vijeća i Načelnika zasnivaju na principima međusobnog uvažavanja i saradnje, uz pojedinačnu odgovornost za ostvarivanje vlastitih nadležnosti i zajedničku odgovornost za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, stoga se vijećnici pozivaju da se ponašaju u skladu s propisima.