Film „Kraljica sofre“: Cazinska priča puna mirisa tradicionalne hrane (VIDEO)

Kažu da se nekada puno manje imalo, a ljepše živjelo. Mogli bismo sa sigurnošću reći, i zdravije jelo. U ranu zoru budili su nas pijetlovi, i sve je nekako bilo drugačije nego danas. A da ima onih koji još nisu zaboravili našu bogatu tradiciju i običaje, svjedoči kratki dokumentarno-igrani film „Kraljica sofre“. Film, koji je premijerno prikazan u okviru Cazinskog sajma 2018, u nekoliko minuta prikazuje svo bogatstvo nekadašnje krajiške sofre. I ne, njeno bogatstvo ne čine samo raznovrsna, ukusna, a domaća jela, već i sama atmosfera koja vlada među ljudima za sofrom.

Priča iz Cazina puna nostalgije za minulim vremenima podsjetit će vas kako se nekad "melo mliko" u drvenom stapu, pržila kahva u dolafu, ali i pravila najbolja masnica ili maslenica, koja zasluženo nosi titulu kraljice sofre. 

Autor filma je Adisa Muhamedagić, kamera Hasan Arnautović, dron Vahid Ponjević, montaža Mato Klarić.

U realizaciji filma sudjelovali su članovi KUD-a „Stijena“: Fatima Nuhić, Halida Saličević, Zlata Draganović, Bajrama Budimlić, Redžo Nuhić, djevojčica, Nadina Nazić, Asima Sadiković.

Ali zašto jednostavno ne pogledate film koji na našoj Facebook stranici već ima preko 51.000 pregleda i prisjetite se sve te raskoši i ljepote krajiške sofre?