Filmski festival "Avant & Una" u Bihaću

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta „Bihać avantura film festival –AVANT & UNA“ između Grada Bihaća i Udruženja Bosland iz Sarajeva počela je realizacija projekta koji za cilj ima realizaciji filmskog festivala u Bihaću početkom augusta ove godine.

Kako je istakao Mirsad Ćatić, direktor Festivala, cilj projekta jeste internacionalno brendiranje Bihaća, njegovih prirodnih ljepota, običaja i kulturno-historijskog naslijeđa, te istovremeno promocija i razvoj filmske industrije i žanrova avanturističkog karaktera svih profila.

„Ideja o samom festivalu nastala je prije nekoliko godina tokom snimanja filma „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“, gdje smo moj kolega Jasmin Duraković i ja uvidjeli da je Bihać i njegova okolina zapravo jedan otvorni filmski studio. Stoga smo kroz filmski festival željeli spojiti prirodne ljepote, avanturizam i dobru volju ljudi ovog kraja koji vole kulturu i žele je predstaviti široj publici u BiH i inostranstvu“- kazao je Ćatić. 

Potpisujući u ime Grada Bihaća Sporazum, Edin Moranjkić, Savjetnik gradonačelnika istakao je da će festival biti novi kulturni sadržaj u Bihaću tokom ljetnih mjeseci i mjesto koje će okupiti veliki broj kulturnih radnika iz oblasti filmske umjetnosti.

„Mi već nekoliko mjeseci radimo na konceptu ovog festivala koji je tematski i žanrovski i kao takav je dobar za Bihać koji će imati priliku ugostiti filmske radnike koji produciraju i snimaju filmove iz oblasti putovanja i avanturizma. Imati ćemo i selekciju dokumentarnih filmova i turističko-promotivnih filmova, te selekciju filmova koju snimaju pojedinci u vlastitoj produkciji i koji znaju biti itekako zanimljivi. Biti će to festival koji treba da živi narednih godina i da se profiliše u festival koji je veza kulture, filma i turizma“- istakao je Jasmin Duraković, filmski redatelj.