Filmski radnici upozoravaju na stanje u bh. kinematografiji, od Novalića traže da pokrene usvajanje zakona

Novalić
Ministrica za šest godina nije našla za shodno da se sretne sa članovima Udruženja filmskih radnika i drugim strukovnim udruženjima, čak ni da im čestita na ostvarenim uspjesima, navode iz Udruženja

I pored toga što su u posljednjih dvadeset i pet godina filmovi bosanskohercegovačkih autora i produkcija imali ogroman međunarodni uspjeh i odjek u svijetu i ovu oblast učinili vjerovatno najuspješnijom u međunarodnim okvirima, kinematografija u uslovima u kojima danas funkcioniše vrlo teško preživljava i opstaje. Suštinski razlog za ovakvo stanje je institucionalno nerazumijevanje njenih potreba kao i potpuna institucionalna nesposobnost u donošenju strategija i planova za razvoj,  koji će biti u skladu s onim što se dešava kako u zemljama našeg okruženja, tako i u Evropi, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika u FBiH. 

- U ovakvoj situaciji  i organizacionoj postavci, osnovne promjene i vizija bi trebali da dolaze iz Vlade Federacije i Federalnog ministarstva kulture i sporta, a ministrica, gospođa Dujmović, bi trebala biti aktivni pokretač inicijative donošenja novog Zakona o kinematografiji, formiranja Audiovizualnog Centra na nivou Federacije, te daljnjeg uključivanja Bosne i Hercegovine u različita međunarodna filmska udruženja i inicijative. Dok autori i producenti bilježe neke od najvećih svjetskih uspjeha, Fond koji vodi ovo Ministarstvo ima ubjedljivo najmanji budžet u Evropi, a ministrica za šest godina nije našla za shodno da se sretne sa članovima Udruženja filmskih radnika i drugim strukovnim udruženjima, čak ni da im čestita na ostvarenim uspjesima - navode.

Iznevjerena obećanja

Dodaju da su Udruženje filmskih radnika i druga strukovna udruženja posljednjih šest godina imali više kontakata i sastanaka sa premijerom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem.

- Tokom ovih susreta uvijek se razgovaralo o donošenju zakona i promjeni institucionalnog okvira za rad u audiovizualnom sektoru. Davana su čvrsta obećanja i uvjeravanja da će se situacija promijeniti u najkraćem roku, ali se ništa od toga nije desilo.

Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH, je danas jedina zemlja u Evropi u kojoj se strateške odluke za razvoj kinematografije donose u Federalnom ministarstvu kulture i sporta. To je model koji je i u Evropi i u svim zemljama našeg okruženja, odavno napušten. Pokazao se kao trom, neadekvatan da odgovori zahtjevima savremene filmske industrije, vrlo podložan za ljude bez vizije i elementarnog znanja, a kod nas čak i pojedince spremne da kroz rad ove institucije izazivaju još dublje podjele te da, u konačnici, sve čine isključivo zbog vrlo kratkoročnih vlastitih interesa - saopćeno je.

Napominju i da su uz sve ove dugogodišnje probleme suočeni sa "neprofesionalnim i zlonamjernim djelovanjem trenutnog Upravnog odbora Fondacije, čiji je predsjednik osoba koja je u direktnom sukobu sa većinom aktivnih filmskih autora".

- Upravni odbor je ove godine donio novi Pravilnik koji uništava najuspješnije bosanskohercegovačke produkcijske kuće. Uprkos upozorenjima, dopisima premijeru, ministrici i članovima UO – ovakav pravilnik ostaje na snazi, što nas navodi da posumnjamo da su odluke Vlade Federacije usmjerene na sistemsko uništenje kinematografije kao najuspješnije grane bosanskohercegovačke kulture i industrije.

Smijeniti članove Upravnog odbora Fondacije

Zbog svega navedenog, zahtijevamo od premijera Vlade Federacije da u najkraćem roku konačno pokrene postupak usvajanja zakona o kinematografiji i pokrene konkretan dijalog sa predstavnicima struke koji će rezultirati svim potrebnim promjenama usmjerenim ka organizaciji ove grane koja će biti u skladu sa pozitivnim iskustvima i zakonskim propisima zemalja članica EU i zemalja u okruženju. Takođe tražimo od Vlade Federacije i Federalnog Ministarstva kulture i sporta smjenu svih članova Upravnog odbora Fondacije i izbor novih članova koji će imati podršku Udruženja i raditi u interesu struke - saopćili su iz Udruženja filmskih radnika u FBiH.