Finansijska policija opet ulazi u firmu: Zbog čega Uprava “Aluminija” krije izvještaj za pola godine

Finansijska policija Federacije danas će ponovo ući u prostorije mostarske kompanije “Aluminij” kako bi započeli s detaljnom provjerom finansijske dokumentacije ovog posrnulog giganta.

Koliko ostaju

Inspektori su se prošle sedmice zadržali u “Aluminiju” svega nekoliko sati i nisu izuzeli nikakve dokumente. No, provjera poslovanja trajat će ovog puta više od dva mjeseca. Nije isključeno da inspektori, s obzirom na materijal koji trebaju provjeriti, ostanu u firmi i pola godine, prenosi Avaz.

Finansijska policija FBiH kontrolirala je ranije poslovanje kompanije od 2011. do kraja 2013. godine. Sada će inspektori provjeriti period od 2014. do kraja sredine 2019. godine, kad su i ostvareni najveći gubici i isplaćivane brojne nagrade i kupovani skupoc jeni pokloni.

Ova institucija još je 2015. predala Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona izvještaj o brojnim nepravilnostima, ali on nikad nije rezultirao ozbiljnom istragom, a kamoli optužnicom.

Iako Finansijska policija sada ponovo postupa prema nalogu Tužilaštva HNK, dobili su i zahtjev Vlade FBiH da obave provjere prema njihovom nalogu. Osim Finansijske policije, u firmu će u narednim danima ući i inspektori Porezne uprave FBiH.

Odbili zahtjev

Saznajemo da Uprava “Aluminija” već skoro mjesec krije izvještaj o poslovanju za pola godine i odbija da ga dostavi Vladi FBiH.

I to je jedan od razloga za postupanje Finansijske policije, jer su sumnja da je dubioza u firmi veća nego što se misli.