Finansijska sredstva iz RS-a za kontrolu migracija

Finansijska sredstva iz RS-a
Član predsjedništva BiH Milorad Dodik prije tri dana je govorio kako će iz RS vraćati migrante u Federaciju te im pokazivati kojim putem trebaju da idu, danas lijepe vijesti iz manjeg entiteta. Naime Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije je opštinama Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa, te gradu Bihać, pružio finansijsku pomoć u iznosu od 70.000 KM, namijenjenu za sprečavanje i kontrolu ilegalnih migracija s ciljem podizanja bezbjednosti u srpskim povratničkim mjestima.

 

Pomoć Bosanskom Petrovcu namijenjena je za adaptaciju i izgradnju javne rasvjete u povratničkim mjestima Vrtoče i Grad 2, opštini Bosanska Krupa za adaptaciju i izgradnju javne rasvjete na dionici puta između Graničnog prelaza Dobrljin i povratničkog naselja Ivanjska, a gradu Bihaću za adaptaciju javne rasvjete u povratničkim mjestima Martin Brod i Pritoka i sanaciju mosta u Martin Brodu.

Vlada Republike Srpske je na 84. sjednici usvojila Prijedlog odluke Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije za pružanje finansijke pomoći u sprečavanju ilegalnih migracija u Gradu Bihaću i opštinama Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa.

– Analizom novonastale situacije u Unsko-Sanskom kantonu, izazvanom povećanim prilivom migranata i promjenom migrantskih ruta kretanja, a na osnovu zahtjeva za finansijsku pomoć, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije je iz sredstava predviđenih Programom riješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2020. godinu, pružio finansijsku pomoć u iznosu od 70.000 KM opštinama Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa, te gradu Bihać, saopštili su iz ovog sekretarijata.