Firme iz Bosanske Krupe traže radnike u Tuzli: Skoro da više nije ni bitno koji je sektor u pitanju

.

 

Posljednjih godina poslodavci se u BiH najčešće susreću sa problemom radne snage. Skoro da više nije ni bitno koji je sektor u pitanju - svima nedostaje stručne radne snage. Jedna od takvih kompanija koja planira širenje i kojoj će trebati radnika je i kompanija Bosancar iz Bosanske Krupe.

INŽINJERI, VARIOCI...

Naime, predstavnici ove italijanske firme planiraju širenje poslovanja i otvaranje novih pogona, a za to im je potrebna radna snaga koju je sve teže naći te su s tim u vezi boravili u Tuzli, gdje su se susreli sa predstavnicima Instituta za zavarivanje i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Firma trenutno upošljava 300 radnika, a plan je da u naredne tri do četiri godine uposli još 300

Bosancar je firma koja već 18 godina posluje u Bosni i Hercegovini. U Bosanskoj Krupi ima pogon površine 17 hiljada kvadratnih metara u koji je uloženo više od 24 miliona KM. Firma se bavi proizvodnjom kabina za razne industrijske, građevinske i poljoprivredne mašine. S obzirom na planove širenja i otvaranja novih pogona ove firme, iskazana je potreba za upošljavanjem novih radnika, što je i bio razlog posjete Tuzli i navedenim institucijama, prenijele su agencije.

Došao sam u TK da vidim da li mogu da nađem osobe koje mi trebaju u firmi, inžinjere, varioce i ostale osobe koje bih mogao zaposliti u svojim pogonima. Također, radimo u mašinskom sektoru tako da mi trebaju ta zanimanja. Treba mi 50 radnika, kazao je Giuuseppe Franchi, vlasnik firme.

Firma trenutno upošljava 300 radnika, a plan je da u naredne tri do četiri godine uposli još 300. Prosjek plate radnicima uposlenim u pogonu u Bosanskoj Krupi je 1.500 do 2.000 KM.

VAGONI

Predstavnici ove firme smatraju da se dobrim odnosom prema radniku i kvalitetnim uslovima rada može zaustaviti odlazak stručnog kadra iz BiH.

Firma Bosancar najavila je da uskoro u Prijedoru otvara i pogon za proizvodnju željezničkih vagona, a svi njihovi proizvodi namijenjeni su za strano tržište.