Firme građevinskog materijala sa područja Cazina više neće raditi nedjeljom

U Poljskoj je prije nekoliko mjeseci odlučeno da svaka druga nedjelja u mjesecu bude neradna, a do 2020. će biti svaka. U Bosni i Hercegovini o tome su nedavno priče pokrenuli trgovci.

Naime, društvenim mrežama se u proteklom periodu proširila inicijativa koju su pokrenuli prodavači u trgovinama, a slogan je glasio "Ne idite u kupovinu nedjeljom kako bi moja mama sa mnom provela taj dan”. Slogan je napravljen kao da su ga izrekla djeca 'željna' svojih roditelja sa kojima ni vikende ne mogu provoditi zajedno. Ali na kraju je sve ostalo na inicijativi i ideja nije ostvarena.

Međutim, čini se da će, prema informacijama do kojih je došao portal Cazin.NET, presedan napraviti, odnosno uvesti neradnu nedjelju firme građevinskog materijala sa područja Cazina.

Da više neće raditi nedjeljom potvrđeno je iz firme Eurozanos koja je ovu pohvalnu odluku podijelila sa svojim kupcima putem svog Facebook profila. Naime, ističu da je ovaj korektni dogovor nastao između većine firmi sa područja ovog krajiškog grada, a koje se bave prodajom građevinskog materijala.

Kako Cazin.NET saznaje, pored Eurozanosa, firme I-Crni d.o.o, Halko d.o.o, Lucky-trade d.o.o i Una-promet  također se slažu da nedjelja ubuduće bude neradna s nadom da će njihovi vjerni kupci razumjeti potrebu uposlenih za slobodan zajednički dan. Probni period počinje odmah i trajat će do 1. marta 2019. godine, tako da će već 25. novembra (nedjelja) na koji pada i  Dan državnosti BiH radnici spomenutih firmi imati slobodan dan za sebe i porodicu, ali i 2. decembar bez obzira što na taj dan nije nikakav državni praznik.

Iako je probni rad određen do 1. marta 2019. godine, cilj je da se sa ovom odlukom nastavi i nakon toga, a postoji vjerovatnost da će se i od Vijeća tražiti da donese obvezujuću odluku po ovom pitanju.