Fitness centri bilježe velike gubitke

fitsad
Fitness centri u Austriji bilježe jako velike gubitke, te i dalje osjećaju snažan utjecaj korona krize na svoje poslovanje. Fitness centri trenutačno imaju 30 do 40 posto manje članova nego prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Za vrijeme trajanja lockdowna država je fitness centrima pomagala u pokrivanju fiksnih troškova. Međutim, budući da su trenutačno otvoreni, oni više ne mogu računati na novac iz programa državne pomoći. Naime, prema novoj odluci državna pomoć je trenutačno odobrena samo tvrtkama koje imaju manje od 50 posto prihoda nego prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Prije izbijanja pandemije koronavirusa u Austriji je radilo više od 1.200 fitness centara, a oni su imali oko 1,2 milijuna korisnika. Ukupan promet fitness centara kretao se oko 580 milijuna eura. Prošle godine promet je po nekim procjenama pao za oko 30 posto.

Trenutačno fitness centri moraju sami pokrivati sve troškove kao što su plaćanje najamnina i plaća zaposlenika, a smanjenje prihoda donosi velike gubitke, ističu iz pojedinih fitness centara.

Prema mišljenju stručnjaka broj članova koje su prije izbijanja pandemije koronavirusa imali fitness centri mogu se u najboljem slučaju očekivati tek za dvije do tri godine. Međutim, veliki broj prijašnjih korisnika fitness centara pronašao je nove načine vježbanja, a to su prije svega rekreacija u prirodi kao i kućni fitness programi.

Veliki broj korisnika fitness centara još uvijek ima strah od vježbanja u zatvorenim prostorima, mada za to nema razloga budući da se ni u jednom fitness centru do sada nije pojavio klaster, odnosno veliki broj zaraza koronavirusom.

Fitness centri radi trenutačne situacije zahtijevaju od austrijske vlade smanjenje PDV-a po uzoru na gastronomiju. Oni zahtijevaju smanjenje PDV-a na 10 posto s vremenskim ograničenjem od dvije godine.