Florens usmrtila osam osoba, opasnost nije prošla

U Sjevernoj Karolini već su pale rekordne količine kiše

Tropska oluja Florense postepeno slabi, nakon što je u petak pogodila američku atlantsku obalu kao uragan. No, patnjama miliona Amerikanaca ne nadzire se kraj jer se očekuju velike poplave.

- U ovakvoj oluji pljuskovi su biblijskih razmjera, a razina vode na nekim mjestima prelazi pola metra - rekao je guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper (Roy Cooper).

U Sjevernoj Karolini već su pale rekordne količine kiše, a prema prognozama padat će još.

- Nakon uragana uslijedila je poplava - rekao je guverner Južne Karoline Henri Mekmaster (Henry McMaster).

Više od milion ljudi napustilo je svoje domove, a stanovnike koji su ostali na tim područjima spasioci izvlače čamcima i helikoptera.

Mnoge ceste su zatvorene, a vlasti upozoravaju na opasnost od odrona, tornada i poplava koje ugrožavaju nasipe i mostove dok rijeke i potoci naglo bujaju.

Više od 750.000 kuća i poslovnih prostora ostalo je bez električne energije u Sjevernoj, a njih 119.000 u Južnoj Karolini.

Prema izvještajima, na području Sjeverne Karoline poginulo je najmanje sedam osoba, a još je jedna osoba poginula u Južnoj Karolini.

Veliki problem predstavljaju i provalnici.

Bijela kuća saopćila je da je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) odobrio dodjelu federalnih sredstava nekim pogođenim okruzima. Osim toga, Tramp uskoro namjerava obići pogođeno područje.

Izvor: