Fojničanin Halim Hurem: Kada smo letjeli iznad Džede, imali smo osjećaj da je to dženet

Na svaki Kurban-bajram 60-godišnji Fojničanin hadži Halim Hurem, ratni vojni invalid, prisjeti se odlaska na hadž. Bilo je to ratne 1994. godine, a Hurem je put Meke i Medine otputovao s još jednim vjernikom iz Fojnice.

- Bilo je teško, ratno stanje, ja tek oporavljen, sa štakama. Krenuli smo iz Fojnice automobilom preko Zahora i Kondžila do Visokog, onda helikopterom iznad Zahora, Prokoškog jezera do Pazarića, pa Deutzom do Hrasnice, a onda kroz tunel do Sarajeva. Iz Sarajeva smo poletjeli ruskim avion Tupoljev s drvenim klupama do Zagreba. U Zagreb nam kralj Fahd poslao veliki avion. S nama je putovao i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović. Pozdravio se s nama i dao nam hediju - prisjeća se hadži Halim.

Kako nam je kazao, sletjeli su ujutro u Džedu. Imali su pažnju, doček i privilegije kao malo ko. Osjećaju su im bili pomiješani, mislili su na BiH u kojoj je rat, a u Saudijskoj Arabiji neopisiva ljepota.

- Kada smo letjeli iznad Džede, imali smo osjećaj da je to dženet. Odatle smo išli autobusima u Meku, pa Medinu, gdje smo boravili dvadesetak dana. Neverovatno je bilo vidjeti te ljude svih rasa, šarenilo. I danas mi je to predivno sjećanje – priča Hurem.

Poklonio zemljište Srebreničanki  

 

Hurem je u svom kraju poznat kao merhametli čovjek, a to je ponovo nedavno potvrdio kada je dao zemljište za gradnju kuće Ševkiji Krlić iz Srebrenice, koja već 24 godine živi u tuđim kućama na području općine Fojnica.

Ovoj ženi kuću grade rodbina i prijatelji, a ona je, kaže, zahvalna dragom Allahu i svim dobrim ljudima.