Bihać: Formirano udruženje za razvoj seoskog turizma u Kulen-Vakufu

Kako bi upotpunili, ali i sadržajno obogatili turističku ponudu u okviru Nacionalnog parka „Una“ u njegovom najljepšem dijelu, bihaćkoj mjesnoj zajednici Kulen-Vakuf, mještani su formirali udruženje svih pružatelja turističkih usluga „Una life Kulen-Vakuf“.

Zdrava hrana

Naime, konačno su žitelji Ljutočke doline prepoznali mogućnosti razvoja turizma i odlučili da stvaraju uvjete kako bi od njega i živjeli.

Dinko Bajbutović, ekonomista koji je nakon deset godina rada ostao bez posla, prvi se okrenuo ovom. Njegov primjer slijedi i Šemsudin Topčić, profesor matematike, koji je proglašen tehnološkim viškom u školi u kojoj je radio i više od pet godina čeka na novi posao.

– Odlučili smo da ostanemo ovdje i okrenemo se proizvodnji zdrave hrane, uzgoju ljekovitog bilja, turističkoj ponudi. Zato smo donijeli odluku da se organiziramo i udružimo i zajedno upotpunimo ponudu i iskoristimo potencijale i resurse koje imamo u okviru Nacionalnog parka „Una“ – kazuje Bajbutović, inače predsjednik novoformiranog udruženja.

U okviru ovog udruženja djelovat će i Udruženje žena, koje se već potvrdilo u ponudi tradicionalnih bosanskih jela, zatim izradi narodnih vezova i čuvanju tradicije ovoga kraja.

– Udruženje će nam pomoći da obogatimo ponudu. Nastavit ćemo zapravo nakon projekta „Zajedno učinimo život boljim u BiH“ i cilj nam je da uključimo sve stanovništvo u Ljutočkoj dolini, jer se uistinu ovdje ima šta ponuditi turistima – objašnjava Jasmina Kurtović, predsjednica Udruženja žena.

Potrebna podrška

Cijela je Ljutočka dolina, koja je u okviru Nacionalnog parka „Una“, bogata neiskorištenim prirodnim potencijalima i resursima. Stoga će se organizirano okrenuti agrarnom turizmu kako bi se iskoristili potencijali za proizvodnju ljekovitog bilja i šumskih plodova. Ovim će pomoći sebi, kako kažu, ali i razvoju Nacionalnog parka. U tome im je neophodna podrška gradskih, kantonalnih, ali i federalnih institucija, posebno u gradnji infrastrukture.

Prije rata 5.000, sad 500 stanovnika

Prilika je ovo i da se pokuša zaustaviti trend odlaska mladih. Već ih je 120 otišlo, a od prijeratnih pet hiljada stanovnika, danas ih je u Kulen-Vakufu samo oko pet stotina.