Mladi olimpijac Fahrudin Delić: Formulu za uspjeh našao sam u fizici

Fahrudin Delić, učenik Prve bošnjačke gimnazije, sa Evropske olimpijade iz fizike vratio se s bronzanom medaljom

Imati u životu cilj, roditelje koji pružaju podršku i nastavnike koji prepoznaju i njeguju talenat formula je da bi se dobio uspješan mlad čovjek. I sve ostale formule Fahrudin Delić rješava bez problema, formule prijateljstva, kolegijalnosti, ali i nauke. Bronzana medalja sa Evropske olimpijade iz fizike održane u Latviji došla je kao kruna rada ovog mladog Sarajlije.

Životni izazov

- Završio sam OŠ “Aleksa Šantić” i učestvovao na takmičenjima iz matematike, fizike, informatike. Kada sam upisivao srednju školu, u uži izbor su ušle Druga i Bošnjačka gimnazija. S obzirom na to da su učenici Bošnjačke bilježili dosta bolje rezultate na takmičenjima iz fizike, odlučio sam se za tu školu i nisam se pokajao. Zaista, ova škola nudi najkvalitetnije programe i pripreme takmičara, ističe Delić.

Kao većina djece, i Fahrudin je trenirao brojne sportove. Nije se pronašao ni u jednoj sportskoj aktivnosti, ali zato već na prvom času fizike u osnovnoj školi je shvatio da je to njegov životni izazov.

- I u OŠ “Aleksa Šantić” smo imali dobre uslove za rad i nastavnike koji su prepoznavali talente. Roditelji su zaslužni za moju disciplinu i želju da svakim danom napredujem. Fiziku sam odabrao zato što fizika znači priroda, ima je svugdje oko nas i sve što se dešava može se objasniti fizikom. Mnogo je izazova, stvari koje ne znaš, stvari na kojima trebaš raditi, izučavati i razmišljati. Ti izazovi stvaraju posebnu dozu adrenalina koju osjećam pred svakim zahtjevnijim zadatkom, priča bh. olimpijac i dodaje kako se dešava da o rješenju nekog zadatka razmišlja i kada legne spavati, izađe napolje, ode u kino.

Naredno takmičenje na kojem će učestvovati Delić uz ostatak tima Muhameda Sokolovića, Nolu Šegalo, Alena Mrdovića i Dragana Markovića je 50. međunarodna olimpijada iz fizike koja se održava 7. jula u Tel Avivu.

- Imamo isti cilj, da ostvarimo dobar rezultat, predstavimo BiH u najljepšem svjetlu i upoznamo nove prijatelje. Na ovim takmičenjima pet sati traje eksperiment koji je 20 posto fizika, a za ostalo morate biti inženjer, električar, vodoinstalater. Daju nam opremu od koje mi moramo nešto napraviti, nešto uraditi i na kraju nešto izmjeriti. To mjerenje je samo 20 posto fizikalnih procesa, a ostalo morate razumjeti i posložiti, objašnjava Delić i zahvaljuje profesorima, članovima Društva fizičara BiH koji ih svakodnevno po nekoliko sati pripremaju na PMF-u u Sarajevu bez novčane naknade.

Mladi fizičar naglašava da je ovo prvi put da je olimpijski tim dobio podršku Ministarstva za obrazovanja KS-a koje će platiti dio troškova.

- Zahvalni smo na podršci, ali teško nam je što državne institucije ne vrednuju ovakve rezultate. Moram naglasiti da recimo u ekipu iz Slovenije država ulaže stotine hiljada KM, a o ostalim da ne pričam, kaže jedan od najboljih fizičara Evrope.

Iako ima malo vremena za predah, izlazak, druženje Fahrudin ne žali. Smatra da se ovakva prilika ukazuje rijetko i da je treba iskoristiti.

Doprinos nauci

- Ne mislim da žrtvujem nešto što se ne može nadoknaditi, ističe Delić koji je već upisao Jacobs univerzitet u Bremenu u Njemačkoj.

Želio je maturant Bošnjačke gimnazije studirati u Sarajevu, ali studij fizike u BiH još ne pruža sve što nude drugi evropski univerziteti.

- Moj cilj je unaprijediti znanje čovječanstva, da makar malo doprinesem nauci. Također, želja mi je da predstavljam BiH i sve ljude odavde u svijetu kao ljude koji mogu mnogo uraditi, ali želja mi je i mladima dati do znanja da mogu sve što žele samo ako se dovoljno posvete cilju. Namjera mi je vratiti se u BiH i prenositi znanje koje ću prikupiti tokom školovanja u inostranstvu, poručio je Delić.