Forum mladih SDP BiH OO Velika Kladuša organizirao akciju mjerenja šećera i krvnog pritiska

.

U povodu Svjetskog dana dijabetesa koji se obilježava 14. novembra, Forum mladih SDP Bosne i Hercegovine, Općinski odbor Velika Kladuša danas je organizirao besplatnu akciju mjerenja šećera i krvnog pritiska, a kojoj se odazvalo oko četrdesetak građana. Akcija je održana na Trgu mladih, a zainteresirani građani pored navedenog, imali su i priliku da se upoznaju s problemom šećerne bolesti (dijabetesom) i opterećenjima koje ona predstavlja za pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.

Povjerenik Foruma mladih SDP BiH OO Velika Kladuša, Sinhad Golubović zadovoljan je današnjom realiziranom akcijom. Poručio je da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koje građani mogu da očekuju u narednom periodu…

Ove godine, posebno je značajno da se obilježava i 100 godina od otkrića inzulina – lijeka koji je do tada smrtonosnu bolest stavio pod kontrolu i omogućio normalan život milionima pacijenata. Dijabetes je pandemija neviđenih razmjera koja danas pogađa jednu od 10 odraslih osoba širom svijeta. Tema Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa 14. novembra je “Pristup njezi dijabetesa”.