(FOTO) 111 mladih iz Bosanske Krupe konkurisalo za najbolje projekte Fondacije Mozaik

Home

(FOTO) 111 mladih iz Bosanske Krupe konkurisalo za najbolje projekte Fondacije Mozaik


24 grupe sastavljene od tri do četiri dana proteklog vikenda bili su učesnici Turnira društvenih inovacija u ohiru Omladinske banke odnosno Fondacije Mozaik koji se po treći put održao u hotelu „Stari grad-Ilma” u Bosanskoj Krupi.

Ovo je jedan od jedanaest turnira koji se u mjesecu maju održavaju u BiH i u okviru kojih radi 375 grupa sa više od 1125 mladih iz 58 općina i gradova koji su prošli Kurs i u M-zoni. Na turnirima mladi razvijaju ideje i takmiče se kako bi njihovi društveno inovativni i inkluzivni projekti dobili podršku do 3000 KM. Grupe koje su došle iz Cazina, Bihaća, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca i općine domaćina – Bosanske Krupe su uz podršku facilitatora tokom turnira razvijali svoje društveno inovativne ideje i prezentovali ih panelu sudija.

Kao najbolji projekt proglašen je projekt članova neformalne grupe mladih iz Bosanske Krupe. Na području općine Bosanska Krupa ukupno je 111 mladih završilo Kurs I u M zoni i uspješno je formirana 21 grupa mladih koja je pozvana na Turnir društvenih inovacija kojeg su otvorili i mlade ljude u subotu pozdravili Željko Pauković, direktor programa Fondacije „Mozaik” i općinski načelnik Bosanska Krupa Armin Halitović.

U periodu 2013-2016. godine kroz program Omladinske banke Bosanska Krupa podržano je 47 projekata mladih ukupne vrijednosti 165.805,37KM (Općina Bosanska Krupa 43.166,19 KM, Fondacija Mozaik 33.316,82KM i neformalne grupe 89.322,36KM), a podržan je i razvoj dva start up (Zeleni otoci i Agencija sigurna ruka), od kojih je jedan postao društveni biznis Centar za pomoć u kući “Sigurna ruka” koji vodi i razvija Almir Ćehić.

Osobe u zlatnoj dobi čija su djeca daleko od roditelja ili koji su trenutno sami u svojim domovima trebaju našu brigu. Sigurna ruka je zapravo jedan biznis koji je krenuo sa idejom pomoćim starim osobama od novembra prošle godine. Inače općina Bosanska Krupa je u Federaciji BiH prva po broju projekata i učesnika u Omladinskoj banci i druga u državi BiH.

 

(Izvor:Krupljani.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 23/05/2017 - 18:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top