(FOTO) Bratunac: Bačene 603 ruže s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu

Home

(FOTO) Bratunac: Bačene 603 ruže s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu


U okviru 25. godišnjice obilježavanja zločina nad Bošnjacima Bratunca, predstavnici udruženja porodica nestalih i preživjeli Bošnjaci Bratunca su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred gradskog stadiona, logora fiskulturne sale OŠ „Branko Radičević“, bacanjem 603 ruže s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu, sjetili svih žrtava zločina počinjenog početkom agresije na BiH, kada su ubijene 603 osobe.

Sjećanje na civilne žrtve zločina, kojeg su u prvoj polovini maja 1992. godine počinile vojne i paravojne srpske snage, počelo je prije deset dana, posjetama masovnih grobnica na ovoj općini i sjećanja na 69 civilnih žrtava sela Glogova.

700 logoraša

Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac, kaže da je kroz fiskulturnu salu OŠ „Branko Radičević“, prošlo gotovo 700 ljudi.

- U susjednoj zgradi bio je ženski logor. Prvu noć se ugušilo šest Bošnjaka, a pred našim očima za jedan dan ubijeno je 68 civila. Oslobođeno je 420, dok je ubijeno 200 zatočenika. Za zločine u bratunačkom logoru još uvijek niko nije procesuiran - naglasio je Ahmetović.

- Ovdje treba dolaziti svake godine i dovoditi svoje potomke. Pokazivati im ovu salu, koja je prije 25. godina bila natopljena krvlju i puna ubijenih Bošnjaka. O tome treba pričati, a zločince odvesti pred sud pravde. Od toga nećemo odustati, kao i od suživota i mira u Bratuncu i našoj domovini - istakao je logoraš Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

Fatimina tuga

Fatima Delić sjeća se kada su sa gradskog stadiona odvedeni njen muž Mehmedalija, sinovi Nedžad i Samir, mučeni, a zatim ubijeni i ukopani u masovnu grobnicu Redžići, odakle su izmješteni u Blječevu, gdje su pronađeni i ukopani u Veljacinma.

S prozora svoje kuće svaki dan gleda njihove nišane.

Dženaza za osam identifikovanih

Pored do sada ukopanih 294 žrtve, danas će u šehidskom mezarju Veljaci na jedanaestoj kolektivnoj dženazi biti obavljen ukop za još osam identifikovanih žrtava.

Najmlađa žrtva, koja će sutra biti ukopana, je Emir (Džemal) Suljić, kojeg je granata ubila 9. marta 1993. godine dva dana nakon rođenja.

Najstarija žrtva je Šaban (Osmana) Salkić (1954.), ukopani su Rešad (Rešo) Salihović (1965.), Ramo (Mmemoš) Hasanović (1972.), Zaim (Neđib) Huseinović (1960.), Šahbaz (Ibrahim) Sinanović (1962.), Mirsad (Hasan) Memić (1967.) i Samir (Lutvo) Ibišević (1971.).

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavio: Čet, 11/05/2017 - 15:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top