(FOTO) Direktor škole u Liplju prijeti roditeljima djece Bošnjaka: "Ako se djeca ne pojave u školi, obavijestit ću Centar za socijalni rad"

.
Roditelji bošnjačke djece odlučili su, u znak protesta, bojkotovati nastavu dok se ne promijeni naziv jezika.

 

Roditelji bošnjačke djece koji su od 1. septembra odlučili bojkotovati nastavu u područnoj Osnovnoj školi Sveti Sava u Liplju (Zvornik) dok se djeci ne omogući izučavanje bosanskog jezika, a ne „jezika bošnjačkog naroda“ dobili su upozoravajuće pismo direktora škole Gorana Ivanovića.

 

Problem je nastao jer je od ove školske godine u matičnim knjigama upisan jezik bošnjačkog naroda što roditelji ne mogu prihvatiti zbog čega su održali i proteste početkom septembra. Do danas ovaj problem nije riješen, a direktor Ivanović prijeti roditeljima djece da će ih prijaviti centru za socijalni rad.

 

Predstavnik Vijeća roditelja Muharem Sinanović ustupio je obavještenje direktora škole koje je poslao Husejinu Sačeviću čije dvije kćerke idu u ovu školu.

 

- Obavještavamo vas da vaša djeca Anela i Elvira Sačević neopravdano izostaju sa časova te vas pozivamo na razgovor dan 6.10.2020. godine u kancelariju direktora. Podsjećam vas da je osnovno obrazovanje obavezno. U slučaju da vaša djeca nakon ovog obavještenja ne počnu da pohađaju nastavu škola će o tome obavijestiti nadležni centar za socijalni rad i nadležni organ jedinice lokalne samouprave koji će u okviru svojih nadležnosti preduzeti dalje mjere, navodi se u dopisu direktora.

 

Kako je ranije kazao Sinanović direktor škole je dobio usmenu naredbu iz Ministarstva prosvjete RS da promijeni naziv jezika.