(FOTO) Ko i uz čiju zaštitu siječe šumu iznad Cazina na Japića brdu prema Bužimu

asd
Na redakciju našeg portala stigle su tužne i sramne slike posječenog drveća i šume iznad grada Cazina. Tekst prenosimo u cjellsti:

“Obraćam Vam se ovim mailom sa molbom da u okvirima svojih mogućnosti informišete građane Grada Cazina o katastrofalnoj sječi šume na lokaciji Japića brda Grad Cazin pored putne komunikacije Gnjilavac - Bužim (cca 4 km od Gnjilavca prema Bužimu mapa u prilogu).

Naime već duži vremenski period vrši se sječa prvo borove šume pored puta, a zadnje sedmice i velike količine kestenove šume u navedenom području. U slikama koje Vam dostavljamo u prilogu vidljivo je da se prave velika oštećenja na stablima, siječu se stabla koja nemaju vidljivih tragova bolesti a evidentne su i druge nepravilnosti koje su očite jer se u večernjim satima vrši transport što očigledno ima i obilježja drugih djela.

Kako se radi o dijelu šume koja je definitivno prirodni biser samog Grada Cazina, te zbog svoje blizine gradu i ljepote prirode veliki dio građana našeg Grada istu koristi za šetnju, dok je sam plod i med od kestena nešto po čemu se prepoznaje Krajina u cijeloj BiH. 
 
Molim Vas da u skladu sa svojim mogućnostima posjetite ovu lokaciju i informišete građane našeg Grada, a po mogućnosti i nadležne službe.”-
stoji u tekstu. 

Ovu objavu sa slikama objavljujemo i kao apel nadležnim da se hitno uključe u zaštitu ovog dijela naše okoline i prirode, a naš portal će nastaviti pratiti ovu situaciju i boriti se za zaštitu ove šume i prava ljudi koji žive u blizini ovih mjesta, ali i cijelog grada Cazina.